Mälestise nimi Maal «Madonna Kristuslapsega», J. Hoier, 1861 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomane akadeemilises kunstilaadis maaliteos 19. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Kunstnik Joseph Haieri maal kujutab Jeesuslast pilvetroonil istuva Neitsi Maarja süles, tagaplaani valgushelendust ääristab 17 inglipeakest.

2006. paastumaarjapäevast paikneb pikihoone põhjalöövi idaseinal.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 202
Joseph Haier (Hayer) (1816–1891), Müncheni Kunstiakadeemia haridusega austria kunstnik – olustiku- ja portreemaalija, loonud ka altarimaale (vt. Allgemeines Lexicon der Bildender Künstler (Thieme-Becker), Leipzig, 1922. XV köide, lk. 485)

Arhiivimaterjalid TKVA-s

(2005) Helje Vernomasing. Konserveermistööde programm ja 1989.a konserveerimistööde aruanne. Koostatud 22.09.2005.a. TLPA MO arhiiv, n. 12, s. 407
(2006) Virve Laan. Iluraam maalile "Madonna Kristuslapsega".

Autor, valmistamise koht: Joseph Haier
Dateering: 1861
Mõõtmed: 143,5 x 97,5 cm (valgusmõõt ca 139,5 x 95,3 cm), raami laius ca 12,5 – 16,5 cm, vapikartušš ca 7 x 11,7 cm
Märgid (meistrimärgid): signatuur maali allservas paremal: I. Haier pinxt 1861; raami allservas messingist vapikartušil graveerituna: Andreas Christian Koch Königl. Preuss. Consul. 24. März 1868.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): krakelüür, kortsud, mõlgid (suurim mõlk ca 11 x 6 cm allosas, Maarja vasakut jalga katva rüü lähedal), tumenenud, näha värvikadude ületoneeringuid; raamil kullatis kulunud (nurkades ja allservas tugevasti), alumistes nurkades pragu
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): sini-punases rüüs ja valge looriga Neitsi Maarja on kujutatud säravalt kauni noore naisena, hoidmas põlvel kena paljast poisslast, kelle parem käsi õnnistavalt tõstetud. Maal paikneb kuldses profileeritud raamis, mille nurkades taimemotiivilised ilustused ja allservas keskel vapikartušikujuline messingplaat graveeringuga. Maal pärineb Oleviste kirikust (toomkogudusele üle antud peale saksa koguduste likvideerimist, umbes 1940?). 1989 restaureeritud, misjärel 1993 sügisest kuni 1995 taas restauraator H. Vernomasingu käes (ebasoodsate hoiutingimuste tõttu maali pealispind hakanud hallitama). Näitusele esitamiseks korrastas maali 1997 omakorda restauraator M.-R. Heidelberg (dubleeringu parandus, raami kullatise kinnitamine), kuid maali ja raami seisund muutusid taas ebarahuldavaks. Maali viimane restaureerimine toimus 2005 (H. Vernomasing), raami ennistamine – 2005-2006 (Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökoda).