Mälestise nimi Maal «Kristus armulauda seadmas», 19. saj. II pool (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomulikus kunstilaadis sakraalmaaliteos 19. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Maal kujutab Jeesus Kristust viimsel söömaajal, kui ta seab oma järgijatele armulaua (Ja kui nad sõid, võttis Jeesus leiva, õnnistas ja murdis ja ütles jüngritele andes: „Võtke, sööge, see on minu ihu!“ Ja ta võttis karika, tänas, andis selle neile ja ütles: „Jooge kõik selle seest, sest see on minu lepinguveri, mis valatakse paljude eest pattude andeksandmiseks!“ Matteuse 26, 26 – 27)

Kantseleis.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 203
Carl Siegismund Walther (1783-1866) – Dresdenis õppinud baltisaksa kunstnik (portreemaalija, litograaf). Ajavahemikus 1818 kuni 1865 maalis altaripilte paljudele Eesti kirikutele, kujutades enamjaolt ristilöödud Kristust koos leinajatega. Teadaolevalt on kirikutes alles üle tosina tema maali.

Autor, valmistamise koht: Carl Siegismund Walther
Mõõtmed: ca 94 x 78,5 cm, raami laius ca 10 cm
Märgid (meistrimärgid): maali tagaküljel (alusraamil) restaureerimisjärgne paberkleebis (foto paremal) tekstiga (pastapliiatsikirjas): Zum Andenken des 25 Jährigen Amtsjubiläums des Herrn Superintendenten Chr. G. Meyer Reval am 13ten März 1835 vom seinem dankbaren Freunde C. S.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugev krakelüür, toneeritud värvikaod servades ja üle lõuendi püstiste triipudena.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Konserveeritud 1992 – 1994 Reet Viirese poolt (dublaaž, uus alusraam, värvi kinnitamine, toneerimine); raam restaureeritud 1997 (Luule Maar). Annetustekst ja signatuur jäänud dubleelõuendi varju.