Mälestise nimi Maal «Kristus risti kandmas», Hubert, 1863 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomulik akadeemilises laadis maaliteos 19. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Heatasemeline akadeemilises laadis maal kujutab Jeesust Kristust kandmas oma risti Kolgatale (Siis andis Pilaatus Jeesuse nende kätte risti lüüa. Nad võtsid nüüd Jeesuse – ja ta läks välja, kandes ise oma risti Pealuuasemeks hüütud paika, mida heebrea keeles kutsutakse Kolgataks. Johannese 19, 16 – 17)

Käärkambris lääneseinal.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 204
Autoriks võibolla prantslane Victor Hubert (sünd. 1786)? Oli Pariisis (Ecole des Beaux-Arts) kunstnike Davidi ja Guérin’i õpilane, esines sajandi keskel Pariisi salonginäitustel kohavaadete ja portreedega. Prantsusmaa kirikutesse maalinud usulisel ainel töid (vt. Allgemeines Lexicon der Bildenden Künstler (Thieme-Becker). Leipzig, 1922. XVIII köide, lk. 26)

Maali "Kristus risti kandmas" konserveerimise aruanne. Tallinn 2007. (MKA arhiivis)

Autor, valmistamise koht: kunstnik perekonnanimega Hubert
Mõõtmed: ca 138 x 102 cm, raam 177 x 145 cm, raami laius ca 12 cm
Märgid (meistrimärgid): kunstniku signatuur allääres vasakul: Hubert. 1863. Raami taga üleval koguduse templiga paberkleebis. Inventariseerimisandmeil (1978) lõuendi tagaküljel osaliselt säilunud kirjaga etikett: I. COUN… Mace…yre 19 Rue de Pr?tres Paris ning koguduse inventari
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tumenenud, tugevasti määrdunud, krakeleerunud, allservas ja käsivarre joonel värvikadusid, ülal (pealaest ülespoole) 2- 3 cm pikkune rebend, raami siseliistul kullatis pudenenud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): musta värvi, profileeringu ja munavöödiga raamis (nurkades akantusleht).