Mälestise nimi Krutsifiks, 19/20. saj. (segametall, hõbetatud, puit)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Tavametall, Väärismetall, Objekt, Sakraalese.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega sakraalese 19/20. sajandi vahetusest.

Mälestise kirjeldus

Mustaks peitsitud lihtsal puitristil, mis seisab risttahukalisel jalamil on Kristuse hõbedane reljeefkuju koos jalatoega.

Mälestise asukoha kirjeldus

Alates 1994. aastast kasutusel Piiskopimaja (Kiriku plats 3) kabeli altarikrutsifiksina. Deponeerimine EELK Konsistooriumile vormistatud aktiga 22. aprillist 2003.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 211

Materjal: puit (tamm), valge metall (?).
Tehnika: hõbetatud, peitsitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: teadmata
Dateering: figuur arvatavasti 19/20. sajandi vahetus
Mõõtmed: (rist koos jalamiga) 51,5 cm, risti laius 18 cm, paksus 0,8 cm, jalam 10,5 x 18 x 5,7 cm, figuuri kõrgus 24,5 cm, käte laius 16 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): jalami tagaküljel koguduse pitsatiga paberkeebisel nr. 11; jalami põhja all oleval vanemal samasugusel kleebisel tindikirjas nr. 23, teisel pabersildil masinkirjas: 210 III 4.12 (veidi ekslik muinsuskaitsemärgistus)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kuju pind oksüdeerunud, väheseid jälgi pronksvärvist; uuretes puhastuspasta jälgi
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ristilöödu kuju tagant õõnes; võib olla Tartu ettevõtja Eduard Drossi toodangust (19. sajandi lõpp – 20. sajandi algus), rist mõnevõrra hilisem. Figuur on otsevaates, pea kergelt kallutatud parema õla poole, rüütatud laia niudevöösse, mille kinnis paremal puusal, sõrmede asend tähistab Kolmainsust, jalalabad naelutatud kõrvuti, figuur ristile kinnitatud 3 naelaga