Mälestise nimi Kroonlühter «AL» kaheksa tulega, 1703 (messing)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega barokne kirikuvalgusti 18. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Barokkstiilis üherealine kaheksa haaraga kroonlühter balustertüvise ja S-kujuliste akantusvääthaaradega, mille lõpetust kaunistab voluudimotiiviga stiliseeritud viinamarjakobar viinapuulehega.

Edelakabelis (eeskojas).

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 217

Tehnika: graveeritud, treitud, tsiseleeritud, valatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna meister
Dateering: 18. sajandi algus (umbes 1703)
Mõõtmed: haara diagonaalpikkus 42 cm, haara kõrgus ca 35 cm, kera Ø ca 23 cm, rasvataldriku Ø ca 16,5 cm
Märgid (meistrimärgid): keral graveering: A. L.
A? 1703
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti oksüdeerunud, määrdunud, keral suur mõlk ja põhjaserv katkine, balusternupu kraeserv katkine, rasvataldrikuis juhtmeava, ühe rasvataldriku serv katkine (sellel rasvataldrikul treivööte ei ole)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): haarakinnitus sõrmtapiga; rasvataldrikud kausjad, põhjarandiga, treivöötidega, detailides erinevad; küünlapiibud balustrikujulised, detailides erinevad. All lõppeb kroonlühter sileda kera ja väikese balusternupuga; ülal kahetine riputusaas. Keral suurelt graveeritud annetaja initsiaalid A. L., mille all väiksemalt daatum A? 1703. Seadistatud elektrivalgustusele, juhtmed kinnitatud teibiga.