Mälestise nimi Seisulühter, Vene töö, 18. saj. (?) (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Põrandavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega kirikuvalgusti historitsismiajast 19. sajandist.

Mälestise kirjeldus

Luterliku kiriku küünlalühtrite seas erandlik, tüpoloogiliselt õigeusu kirikusse kuuluv põrandalühter (koos paarikuga, reg. nr. 1758).

Kasutusel pikihoone lõunalöövis valvurilaua valgustamiseks.

Kasutusel palvenurgas (põhjalööv)

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 227

Tehnika: graveeritud, hõbetatud, monteeritud, trugitud.
Autor, valmistamise koht: Vene meister (nimetähtedega P. K.)
Dateering: tõenäoliselt 19. sajandi keskpaik
Mõõtmed: kõrgus ca 96 cm, jalami Ø ca 32 cm, pealt Ø ca 21 cm
Märgid (meistrimärgid): küünlapesa ümbritseva katteplaadi servas nelinurkne pressitud valmistajatempel tähtedega ПК
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, määrdunud, hõbetis on peaaegu täiesti kulunud, detailide liitekohad logisevad. Pealisserv tugevasti mõlkis, mõlke ja kriimustusi ka jalamil.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): lühtril on ümmargune profileeritud jalam, mille silinderjalt tõusvat keskosa kaunistab palmetimotiividega ornamendivöö (jalam toetub kolmele lamedale nuppjalale). Üheks jalami ja peene kuuetahulise tüvise vahele jäävast kolmest detailist on spiraalselt rõõnestatud pinnaga kera. Rõõnestatud on ka tüvise ülaserv, balusterja paisutusega alumise otsa pind on kaunistatud tosina stiliseeritud akantuslehega. Lühtri küünlapesaga ülaosa on kausjas. „Kausi“ külgi kaunistavad 6 siledat rihvi vaheldumisi sama arvu ornamenteeritud reljeefpindadega. Seadistatud elektrivalgustusele.