Mälestise nimi Altarimaal «Kristuse taevaminek», C. S. Walter, 19. saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal.

Väärtuslik Eesti kultuuriloo ja kiriku ajaloo aspektist ja kui ajaloolise interjööri osa.

Kirjeldus

Tuntud baltisaksa kunstniku Carl Siegismund Waltheri (1783-1866) traditsioonilise kompositsioonilahendusega, natsareenlike sugemetega klassitsistlikus laadis religioosne maal.
Stseen vastab Luuka evangeeliumi kirjakohale (Lk. 24: 50-53). Ülestõstetud õnnistavate kätega, õhus hõljuva Jeesus Kristuse täisfiguur on kujutatud heledas valguslaigus pilvede taustal. Kristusel on seljas valge rüü ning üle parema õla ja põiki ümber keskkoha mähitud sinine mantel; parem jalg on põlvest kõverdatud, vasak sirge ja väljasirutatud pöiaga; pea veidi vasemale pööratud.
Maali allosas vaatavad ülespoole Neitsi Maarja, Maarja Magdaleena ja apostlid (kõik kujutatud poolfiguuridena). Tagaplaanil mägine maastik ja horisondil kumab pilvemassi alt heledamat taevast (tüüpiline Waltheri Kolgata maalidele).
Waltheri katsed luua iseseisvalt idealiseerivas-suursuguses laadis suurkompositsioone jätavad abituvõitu mulje: tardunud-puise kehahoiakuga teatraalsete zhestidega inimfiguurid on asetatud üksteise kõrvale, mõned neist näivad eksisteerivat omaette maailmas ja on osavõtmatud keskse sündmuse suhtes, mis rikub pühaliku kompositsiooni üldmuljet. Tulemuseks olid trafaretsed näotüpaazhid ja riidevoltide abitu "ladumine" üksteise kõrvale. Sama võib märgata ka käesoleval maalil. (M.- L. Paaver, 2003)

Muinsuskaitse all 1978. aastast.

Materjal: lõuend.
Autor, valmistamise koht: Carl Siegismund Walther, Tallinn
Dateering: 19. sajandi keskpaik (1840. aastad?)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Signatuur puudub
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureeritud 2003. aastal AS KAR-Grupp poolt
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Dateering 1840. aastatesse põhineb Revalsche Zeitung 1866.a. nr.274 järelhüüdes olevale altarimaalide kronoloogiat järgivale loetelule