Mälestise nimi Altarimaal «Neitsi Maarja», Tsenstohovi maali koopia, 19. saj. (?) (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Sakraalmaal.

Poola katoliiklikus konfessioonis levinud ikooni tüübi koopia.

Kirjeldus

Esikülg: Tahvli ala- ja ülaserva, raami ja ikooni vahele on löödud peitsitud tammepuust liistud. Puittahvel ühes tasapinnas, s.t. kovtšeg puudub. Tahvel kaetud paksema krundikihiga (servad kruntimata), poleerimata, ebatasane. Sellel polümendile kullatud (pulberkuld, kantud pintsliga) foon kogu ikooni pinna ulatuses ja temperamaaling. Proris eendub (u. 2 mm), ka kovtšegi piirjoon.
Ikoonil on Jumalaema hodegetria tüüp: Jumalaema on kujutatud frontaalselt poolfiguurina, näitab parema käega Kristuslapse poole, kes istub tema vasakul käel. Jumalaema mafoor on kaunistatud sinakasmusta stiliseeritud lillemustriga, mille vahelt paistab kullatud pind; peas viietipuline kroon, kaunistatud väheste punaste ja sinakate läbipaistvate värvilaikudega (imiteerivad vääriskive). Krooni hoiavad kahelt poolt sinistes rüüdes inglid. Jumalaema põsel on kaks lõikehaava (legendi kohaselt), rinnal kuldne rist.
Kristuslaps on punase- ja kullaruudulises rüüs, vasakus käes evangeelium, parem näitab ristimärki. Kroon, inglid ja rinnal olev rist sarnased Jumalaema omadega.
Nii Kristuslapse kui ka Jumalaema palged ja käed on tõmmud, silmad tumedad, samamoodi Kristuslapse juuksed.
Teostuslaad on robustne; eriti ebaloomulikult mõjuvad käed.
Tagakülg: Puittahvel (okaspuu) koosneb omavahel liimitud viiest pikilauast (millest kaks keskmist laiemad) ja ühest, neid ühendavast, horisontaallauast ülaservas. Lauad ühendatud tagantpoolt (alumises kolmandikus) horisontaalselt ühest servast teise ulatuva liistuga, see kinnitatud naeltega. Tahvel värvitud. Ikooni on ilmselt kohandatud mõõtmeilt suuremale raamile: puitaluse külgedele ja raami vahele on pandud peenikesed lisaliistud.

Muinsuskaitse all 1978. aastast

Materjal: puit, tempera, kullatis.
Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu kunstnik
Dateering: 20. sajand
Mõõtmed: raamita 94,5 x 70 cm, raamiga 120,5 x 92,5 cm. Alustahvli paksus 2 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Tagaküljel ülemisel põikilaual rohkelt vanu mardikahjusutusi, ülejäänud tahvli pinnal vähem. Parandamise eesmärgil kaks laiemat keskmist tahvlilauda on liimitud “EPO”-ga ja liimijoon kaetud linase lõuendiribaga; kaks uut horisontaalset liistu – üks alumises osas ja teine umbes keskpaigas, kinnitatud naeltega. Esiküljel ülemine põikilaud peenikese praoga eraldunud, samamoodi tahvli vasakpoolses kolmandikus vertikaalne pragu kogu tahvli pikkuses. Kullatud pind on muutunud nätskeks. Värvi pind kohati kaetud vertikaalse krakelüüriga, eriti Jumalaema nägu. Paiguti värv irdunud ja tuhmunud. Ilmselt on ikooni puhastatud märja lapiga. Raam tagaküljel mardikkahjustusi; esispoolel puuduvad fragmendid ja see on üleni tugevasti pragunenud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Raam: kullatud, laius 21,5 cm, profileeritud, kaunistatud kurvatuurse akantusornamendiga.