Mälestise nimi Skulptuur «Apostel Peetrus», J. Saleman, 19. saj. (polükroomia, kivimass)

Kunst, Objekt, Skulptuur.

Mälestise tunnus

Ajastule tüüpiline kultuuriloolise väärtusega skulptuur, mis on ühtlasi kiriku ajaloolise interjööri osa.

Kirjeldus

Saksamaal (Dresdeni Kunstiakadeemias) ja Venemaal (Peterburi Kunstiakadeemias) õppinud ja 1842. aastast Peterburis tegutsenud baltisaksa kunstniku Johann Robert Salemanni (1813-1874) töö. Salemann viibis Eestis peale õpinguid Saksamaal (1937.a. lõpetas) ja enne Peterburi siirdumist. Skulpuur on valminud ilmselt Venemaa-perioodil.
Inimsuurune Apostel Peetrus on ümara palge, lokkis tumepruunide juuste ja piiratud habeme-vuntsidega, seljas tumelilla pikkade varrukatega tuunika ja toogataoline pruunikas kuldpalistusega mantel, mis on kinnitatud paremale õlale, jalad paljad. Peetruse paremas käes on kuldne võti, vasak asetatud rinnale. Peetrus toetub paremale jalale, vasak on veidi küljele nihutatud.

põhjapoolsel altariseinal.

Muinsuskaitse all 1978. aastast.

Materjal: kunstkivi.
Tehnika: valatud, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Johann Robert Salemann, Peterburi(?)
Dateering: 19. sajandi keskpaik - II pool
Mõõtmed: Mõõtmine kõrguse tõttu raskendatud.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Skulptuur on veidi määrdunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kuju on ühes tükis lihtsa sokliga ja kuju kannab polügonaalne puidust konsool.