Mälestise nimi Krutsifiks, Mickwiz, 1916 (vask)

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Sakraalese.

Mälestise tunnus

Peeter-Pauli kirikule annetatud sakraalese, mille väärtuseks on ennekõike ajalooline ja vaimne side kogudusega. Ajastule iseloomulik tööstuskunsti näide, mis kuulub kiriku tarbekunsti kollektsiooni.

Mälestise kirjeldus

Nn. poola hõbedast valmistatud historitsistlik krutsifiks kuulub kompekti nelja uusbarokk-stiilis küünlajalaga (reg. nr.-id 1826; 1827) ja on jalami osa kujunduselt eelmistega identne: krutsifiksi all kaks paisutust, alumisel S-kurvatuuriks kujundatud akantuslehed vaheldumisi ümarvormidega (neli tükki). Küünlajala kabi on neljatahuline ning kolmeastmeline: ülemine ja alumine eenduvad, moodustuvad nelja suunda voluudiks vormitud akantuslehetedest, mille vahel ülemisel astmel on neli bütsantsi-rooma akantust ja alumisel astmel neli jõekarpi palmetiga. Taanduval keskosal on neljal tahul tühjad kartushid.

Muinsuskaitse all 1978. aastast.

Tehnika: valatud, monteeritud, hõbetatud.
Autor, valmistamise koht: Vabrikutöö, Fraget, Poola
Dateering: 20. sajandi algus, kingitud 1916
Mõõtmed: kõrgus75 cm, risti põikpuu 26,5 cm
Märgid (meistrimärgid): Krutsifiksi jalami all reljeefne Poola tootemärk: serpantiinsete servadega romb, mille nurkades ovaalis templikesed (ülal – kahepealine kotkas, vasakul ja paremal – ristatud ankrud ja keskel skepter, all 88 ); rombi keskel kiri (omakorda ovaalis) FRAGET
PLAQUE
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kristuse pea kohal viltune silt kirjaga “I.N.R.I.”, all Aadama pealuu ristatud kontide kohal. Kristuse ristilöömise kolm naela ja sildi üks nael on krutsifiksi tagumisel poolel näha. Viimaste vahel (tagumisel poolel) annetusgraveering: “OFIARA A. MACKIEWICZA DLA REWELSKIEGO KOŚCIOŁA. ABY BÓG STRZEGŁ SYNA EDWARDA NA WOJNIE 19 8/IV 16”.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Vajab puhastamist
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): ristilöödud ümarplastiline Kristus (figuuri pikkus 18 cm) mõjub ristiga võrreldes ebaproportsionaalselt väiksena