Mälestise nimi Monstrants, 19. saj. (pronks, kullatud, klaas)

Kunst, Materjal, Metall, Klaas, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Ajastule iseloomulik, Eestis kultuurilooliselt väärtuslik sakraalkunsti (konfessioonile omane) näide, mis kuulub kiriku tarbekunsti kollektsiooni.

Mälestise kirjeldus

Pronksist valatud ja üleni kullatud monstrants. Tüvese moodustab allosas paisutusega sammas, millel ülaosas akantuslehtedest kapiteel ja kannelüüritud vöö, allosa kaunistab akantuslehe ja –õie reljeefne ornament. Jalam ovaalne, akantuslehe- ja munavööti meenutava ornamendiga. Tüveselt, urnikujulisest anumast kerkib kiirtepärg, mis koondub klaasist keskosa ümber. Kahe eelmise vahel on pilvedering, selles neli paari keerubeid.

Muinsuskaitse all 1978. aastast

Materjal: pronks, klaas.
Tehnika: valatud, kullatud.
Autor, valmistamise koht: Vabrikutöö
Dateering: 19. sajand
Mõõtmed: kõrgus u. 70 cm, kiirtepärja laius u. 33,5 cm, jalami läbimõõt u. 21,8 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Monstrantsi tipus olev rist puudub (1995. aasta inventariseerimise fotol alles) ja tüvesel märgata kulumise jälgi