Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Ulla Kadakas

Mälestise tunnus

Kivikalmele iseloomuliku ehituskonstruktsiooni, inimluude ja teaduslikku informatsiooni sisaldava kultuurkihi olemasolu.

Kirjeldus

Mälestis paikneb põllul, mis alaneb lääne poole madalaks vesiseks nõoks. Kuna kalme on maetud endise kolhoosi põllult kokku aetud kivide alla ja sellest on paistma jäänud vaid umbes 6x6 meetri suurune ala, siis kalme välimus on raskesti kirjeldatav. Kalmel kasvad puud. Puude vahel on näha kive, mis istuvad sügavamalt kamaras ja moodustavad poolkaare. Kalme pealispind on tugevasti kamardunud. Kalme kultuurkiht ei ole eriti paks, umbes 30 sentimeetrit. Kalme tõenäoline läbimõõt ilma äärevareta ei tohiks ületada 13 meetrit ja koos äärevarega 15 meetrit.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Kiiu külas, Suurekivi talu maadel. Mälestis jääb Tallinn-Narva põhimaantee (A1) 36,5 kilomeetril maanteest 30 meetrit põhja poole, Kiiu kõrvalmaantee (A1103) algusristist 170 meetrit lääne poole. Mälestis asub maanteeäärse heki taga põllumaal.

Ajalugu

Mälestis pärineb ilmselt I aastatuhandest e. Kr. Mälestis on tõenäoliselt kivikirstkalme. Kalme on arheoloogiliselt uurimata. Ainsa teadaoleva leiuna saadi kalme kirjeldamise ajal 1978. aastal kalmele kogutud kivide hulgast üks viljajahvatamise aluskivi, milliseid kasutati muinasajal enne ringiaetavate käsikivide kasutuselevõttu II aastatuhande alguses. Leid asub Ajaloo Instituudis. Ilmselt oli jahvatuskivi sattunud kalmele mõnest ida pool paiknevast asula- või perekohalt. Kalme on esmakordselt registreeritud V. Lõugase poolt 1970-ndatel. Samal ajal esitati kalme riikliku kaitse alla võtmiseks ning koostati mälestise pass. Vana registri järgi kandis mälestis numbrit 597-k.

Mälestise kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala mälestise piirist arvates.