Mälestise nimi Küünlajalg, 19. saj. (valge metall)

Seisund: asukoht tuvastamata

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Valgusti, Lauavalgusti.

Mälestise tunnus

Poola tööstuskunsti iseloomulik näide Eestis. , Kuuluvad kiriku tarbekunsti kollektsiooni. Peeter-Pauli kirikule annetatud 1917. aastal, mistõttu väärtustuvad need ennekõike läbi ajaloolise ja vaimse seotuse kogudusega

Muinsuskaitse all 1978. aastast

Materjal: valge metall (?).
Tehnika: trugitud, valatud, monteeritud, hõbetatud.
Autor, valmistamise koht: vabrikutöö, Poola
Dateering: 19. sajandi lõpp või 20. sajandi algus; kingitud 1917
Mõõtmed: pikkus 77 cm ja kabja laius 15 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Jalami taanduva keskosa kartuššidel: 1. “Ofiara dla Kosciola Siv. Piotra I Parvla w Rewlu.”
2. “od Kolejarzy Poludn.- Zachodn. Drogi zel. 19 6/VII 17 r.”
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Komplekti kuuluvad neli identset massiivset historitsistlikku (uusbarokk-klassitsism) altariküünlajalga.
Küünlapiip on laia rasvataldrikuga, kaunistatud stiliseeritud munavöödiga, mille all neljas suunas palmetid, kasvades üle äraspidisteks tugeva paisutusega akantuslehtedeks.
Tüves koosneb allapoole laienevast kannelüüridega sambast, millest ülalpool kaks paisutust, üks akantuslehtedega ja teine palmettidega. Samba all taas kaks paisutust, alumisel S-kurvatuuriks kujundatud akantuslehed vaheldumisi ümarvormidega (neli tükki). Küünlajala kabi on neljatahuline ning kolmeastmeline: ülemine ja alumine eenduvad, moodustuvad nelja suunda voluudiks vormitud akantuslehetedest, mille vahel ülemisel astmel on neli bütsantsi-rooma akantust ja alumisel astmel neli jõekarpi palmetiga.
Seadistatud elektrivalgustusele. (M.-L. Paaver, 2003)