Mälestise nimi Küünlajalg 19. saj. (metall)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Mälestise tunnus

Poola tööstuskunsti iseloomulik näide Eestis. Kuulub kiriku tarbekunsti kollektsiooni (M.-L. Paaver, 2003)

Muinsuskaitse all 1978. aastast

Materjal: valge metall (?).
Tehnika: valatud, trugitud, monteeritud, hõbetatud.
Autor, valmistamise koht: vabrikutöö: Plaquet, Poola
Dateering: 20. sajandi algus
Mõõtmed: kõrgus 72 cm, kabja Ø u. 24 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Jalami all reljeefne Poola vabrikumärk: serpantiinsete servadega romb, mille nurkades ovaalis templikesed (ülal – kahepealine kotkas, vasakul ja paremal – ristatud ankrud ja keskel skepter, all 88 ); rombi keskel kiri (omakorda ovaalis) FRAGET PLAQUE
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Komplekti kuuluvad neli identset massiivset historitsistlikku (uusbarokk-rokokoo)
altariküünlajalga. Küünlapiip on laia rasvataldrikuga, kaunistatud stiliseeritud lapiku munavöödiga, mille all neljas küljes akantuslehed. Vaheketta (kaunistatud munavöödiga) jagu allpool neljakandiline allapoole ahenev tüves, mida kaunistavad neli reljeefset keerubilaadset inglit ja akantuselehtede-jõekarbi motiivid.
Küünlajala kabi on neljatahuline ning allapoole laienev, seda ilustavad keerduvad-rulluvad akantuslehed ja –õied.