Mälestise nimi Ikoon «Kristus Kõigevalitseja», 17/18. saj. (puit, tempera)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon.

Vene traditsioonilise ikoonimaali haruldane ja kunstiväärtuslik näide

Aruanded

Püha Nikolai kiriku põhjapoolse ikonostaasi uurimistööde aruanne. Direktor Andrei Melnikov. Restauraator Nikolai Kormašov. Tallinn, 2001. TLPA MO n. 12, s. 450
Ikooni "Kristus Kõigevalitseja" kompleksuuringute läbiviimise ja tulemuste aruanne. Orest Kormašov. Tallinn, 2015. TLPA MO n. 12, s. 740

Uwe Gnadenteich. Röntgenipilt tõi nähtavale Eesti vanima ikooni. Postimees, 11.12.2016

Kirjandus

“Pravoslavnaja tserkov svjatitelja i tšudotvortsa Nikolaja Mirlikijskovo v g. Revele”. 1889 Revel, petšatnja Estljandskovo gubernskovo pravlenija. Uus väljaanne – kirjastus Aleksandra, Russkaja entsiklopedija, Tallinn, 1995

Materjal: puit, tempera.
Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: Arvatavasti Novgorodi koolkond
Dateering: 15.-16. sajand, 19. sajandi ülemaaling
Mõõtmed: H 1115, L 820, S 20 mm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): 1) tahvli ülaosas ОБРАЗ ГДА ВСЄДЄРЖИТЂЛЯ (KRISTUS KÕIGEVALITSEJA KUJU) 2) nimbusel Ο ὤ Ν 3) tekst raamatulehtedel
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): 15.-16. sajandi originaalmaaling 19. sajandil üle maalitud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon asub kiriku põhjapoolse altariseina kolmanda (ülemise) rea keskel, kuulub kasutatavasse liturgiliste objektide kogumisse. Ikoon on asunud Nikolai kirikus tõenäoliselt käesoleva kirikuhoone valmimisest saadik, võimalik, et ka sellele eelnenud hoones. Varajastes kirikuinterjööri kirjeldustes ikooni ei mainita.
Klassikalise Novgorodi koolkonna haruldaste teoste ringi kuuluv originaalmaaling on väga heas korras ja väikeste kahjustustega (alla 10% maalingu kogupinnast, peamiselt väheolulistes kohtades). Kuuluvus Novgorodi koolkonda lubab suure tõenäosusega seda ikooni käsitleda ainukese säilinud mälestisena varajasest, Novgorodi kaupmeeste poolt ehitatud kirikust, mis pärast Brookusemäel asuva pühamu hävimist püstitati linnamüüri äärde Bremeni torni kõrvale 15 saj keskel. Ühtlasi oleks see vanim Eestiga seotud ikoon.
Prooviavamised tõendasid hüpoteesi varajasest originaalmaalingust. Tuvastati suhteliselt paks ja ühtlane vahekih originaalmaalingu ja 19 saj. ülemaalingu vahel, mis lihtsustab tugevasti ülemaalingu teisele alustahvlile ümbersiirdamise võimalust.