Mälestise nimi Peaikonostaas, 19. saj. keskpaik (puit, tisleritöö, nikerdatud, õlivärv, kullatud)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Tartu maakonna vaneminspektor, Inga Raudvassar

Mälestise tunnus

Klassitsistlik ikonostaas on 19. saj II poole sakraalruumi kujundusstiili näide, milles on ühendatud religioosne, kunsti- ja kultuurilooline väärtus.

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: kullatud, nikerdatud, tisleritöö.
Dateering: 19. saj keskpaik
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Klassitsistlik ikonostaas on horisontaalselt liigendatud kolmeks suuremaks osaks: sokkel, I ja II rida. Keskossa jääb nišš ja kahel pool küljed eenduvad. Vertikaalselt liigendavad ikonostaasi kannelüüridega ja kullatud komposiitkapiteelidega poolsambad, millede vahel paiknevad suuremõõtmelised ikoonid. Kuninglikud väravad on nikerdatud, kullatud ja azhuursed, ohvri- ja diakoniuksel on suured peainglitega maalid, nende kohal ovaalsed maalid. Ikonostaasi kaunistavad kullatud põimunud akantuslehed, hammaskarniis, kullatud kiirtepärjad (uste kohal) ja kolm kullatud risti.