Mälestise nimi Maal "Kristus Õlimäel", 18.saj. (õli, puit)

Inspektor: Muinsuskaitseameti nõunik (vallasmälestiste alal), Mare Kask

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kunstiväärtuslik sakraalse sisuga maaliteos 18. sajandist (tegelikult – 19. sajandist)

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 993

Materjal: õli, puit (tamm).
Autor, valmistamise koht: Friedrich Ludwig von Maydell
Mõõtmed: valgusmõõt 98 x 129, 5 cm; raami laius ca 15 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): värvkattes horisontaalsuunalised praod, lauavahed nähtavad, lauaservades kohati värvikaod ja vanemate värvikadude ületoneeringud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maal kujutab ingli ilmumist Ketsemani aias (Luuka evangeeliumi järgi - Lk 22, 39–48): Õlimäel palvetavale Jeesusele. Palvetaja selja taga näha magav Peetrus ja teised kaks jüngrit; taamal Juuda suudluse stseen
vana altarimaal, maalitud 9 põikilauast tahvlile (laua laius 8, 5 – 12, 5 cm); ekslikult peetud tundmatu kunstniku maaliteoseks 18. sajandist; atribueering Fr. L. von Maydellile tugineb kirikukroonika andmeile (EAA fond 1281, nim. 2, sü. 4, lk. 6)
Profileeritud raam kaetud mahagonispooniga, 4 cm laiune profileeritud siseliist värvitud pronksvärviga. Maali allserv küündib seinapaneelini, seetõttu olemas vajalik õhuvahe kiviseinast
Käärkambri põhjaseinal

Friedrich Ludwig von Maydell (1795 - 1846) – baltisaksa maalikunstnik, graafik, skulptor, pseudogooti stiilile alusepanija Eesti kunstiloos.

Saarde kirikukroonika (EAA, fond 1281, nim. 2, sü. 4, lk. 6): Im Jahre 1819 am 19 Oct wurde in Folge der, von den resp. Herrn Kirchen Vorstehr und die deutschen Eingepfarrte, und von dem Kirchspiels Prediger an die ehsthnischen Gemeinde erlassene Einladung, ein Hilfsbibelgeschellschaft für das Saaraschen Kirchspiel errichtet, dazu meldeten sich mehrere, zum Theils als Mitglieder, mit einen Jährlichen Beitrage. Für die von Jahren 1828-1834 eingegangenen Zinsen der Capitalien, welche zu diesen Stiftungen gehöhren, wurde 1835 ein neues Altar Bild für die hiesige Kirche angeschafft, angefertigt von dem sehr betriebten vaterländischer Künstler, dem dimitt: Artillerie Lieutnant Herr von Maydell in Dorpat. Da die Eichen Blatten, auf welcher der Heiland betend Oehlberge dargestellt ist, durch die Freuchtigkeit in der Kirche mehrere Risse bekam, sich auch leicht die Fühen auseinander geben, so wurde im Januar 1836 das Gemählde wider nach Dorpat gesandt, und die verehrte Künstler ersucht, dasselbe zu renovieren.

V. Vaga. Kunst Tartus XIX sajandil. Tallinn, 1971, lk. 29: Maydelli kui maalijat õpime tundma tema altarimaalide kaudu. Ajaliselt esimene peaks olema Tartu Jaani kiriku altaripilt, mis hävis 1944. aastal tulekahjus ja millest pole säilinud ühtki fotot… Saarde kiriku maal kujutab Kristust Õlimäel.
P. K. Sitska. Saarde kiriku ajalugu. Riia, 1910, lk. 13: 1835.a. ostetud meie kirikule uus, praegune ülikena altari pilt – Jeesus Kolgatal ristisambas – mida kunstnik leitnant Maydell Tartus maalinud. Ka endise altari pildi, mis Õnnistegijat Ketsemane aias palwetades kujutab, parandanud sama kunstnik osawasti ära. Wiimne pilt ripub praegu kiriku käärkambris seina küljes.