Mälestise nimi Kroonlühter kolmekümne tulega, annet. 1891 (pronks)

Inspektor: Muinsuskaitseameti nõunik (vallasmälestiste alal), Mare Kask

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega kroonlühter historitsismiajast 19. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1983 – Pärnu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 118

Tehnika: graveeritud, kullatud, monteeritud, trugitud, valatud.
Dateering: 19. sajandi lõpp (umbes 1891)
Mõõtmed: Ø ca 140 cm, kõrgus (tipmise taldrikuni) ca 125 cm, alumise haara ulatus kandedetailist ca 63 cm, kera Ø ca 30 cm, balusternupu pikkus 16 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): graveeritud annetuskirje kerale joodetud ca 20, 5 cm pikkusel plaadil: Saarde koguduse poolt malestuseks 21 Julist 1891
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kullatis kulunud (alles keral ja tüvise keerdsambakujulisel detailil), oksüdeerunud (haarad tugevasti), rasvataldrikuid läbib juhtmeava
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kaherealine kirikukroonlühter S-kujuliste haaradega ning profileeritud keskvööga suure keraga, allotsas balusternupp,
haarad mõigasvöödega (kummaski reas 6 haara), allreas kaheharulise tipuga, rasvataldrikud profileeritud, tüvise ülaosas keerdsamba kujuline vahelüli, tipudetail taldrikukujuline; seadistatud elektrivalgustusele (1968, juhtmed vanad, kinnitatud isoleerpaelaga)
Keskmine
E. Pahapill. Saarde ja Kilingi-Nõmme kirikulugu. Kilingi-Nõmme, 1998, lk. 27: 1874.a. valiti koguduse hingekarjaseks Theodor Gottlieb Wilhelm Walcker… Õpetaja T. G. W. Walckeri ajal muretseti kirikule ka kaks suuremat uut kroonlühtrit… 13. septembril 1895.a. suri õpetaja… Walcker.