Mälestise nimi Seinalühter "Jaakobus" kolme tulega, 19/20.saj. (messing, pronks, valutsink, graveeritud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine kunsti- ja kultuuriloolise väärtusega historitsistlik kirikuvalgusti 19. sajandi lõpust – 20. sajandi algusest

Muinsuskaitse all alates 1983 – Pärnu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 120

Materjal: messing, alumiiniumvärv, tsingisulam.
Tehnika: graveeritud, hõbetatud, kullatud, monteeritud, trugitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte Tartus
Dateering: 20. sajandi algus
Mõõtmed: ulatus seinast ca 36 cm, seinaplaat ca 36, 5 x 18, 5 cm, haara diagonaalpikkus ca 27, 5 cm, figuuri pikkus ca 21 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): seinaplaadi allservas graveerituna: JACOBUS I; ülaservas graveeritud annetuskirje: Jäärja Matsi peremehe Karl Sitska mälestuseks
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, hõbetis ja kullatis osaliselt kulunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Eesti kirikuis sageli esinevat tüüpi, kolme S - kujulise ümaraotsalise haaraga seinalühter, mille teravkaarsel seinaplaadil apostli reljeefkuju ja nimegraveering.
haarakinnitus sõrmtapiga; seinaplaadil alumiiniumvärviga kaetud pikajuukseline habemik meesfiguur – apostel Jakobus (tunnusesemena hoiab vasaku käega pikavarrelist lippu, paremas käes raamatut), kelle nimi plaadi allserva graveeritud.
Sarnaneb seinalühtritega reg. nr. 19528 – 19532
Koori põhjaseinal idapoolne
Kuulub Tartu ettevõtja Eduard Drossi kauba hulka – vt. 1915.a. kataloogis (Katalog und Preiskurant der Anstalt für Kirchengeräte und Ornamentik Eduard Dross Jurjew, Livland) nr. 39
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane

Karl Sitska suri 2.10.1907 (EAA 1281.1.142, l.116), seetõttu lühter tuleb dateerida 20.saj. algusesse.
Ü.Jukk