Mälestise nimi Õpetaja A.G.Matthissoni mälestusplaat kapikeses, 1919 (messing, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Epitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kunsti- ja kultuuriloolise väärtusega epitaaf juugendstiili ajast 20. sajandil

Muinsuskaitsearvel alates 1998

Materjal: messing, puit, pronksvärv, lõuend, klaas, alumiiniumvärv, värv (must).
Tehnika: aplikatsioon, graveeritud, kullatud, tisleritöö.
Dateering: umbes 1919
Mõõtmed: kappraamistus 49 x 42, 6 cm, koos frontooniga kõrgus 58, 7 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): plaadil graveerituna Adalberd Georg Matthisson Sünd. 5. juulil 1866 a. (v.k.) Surnud 12. apr. 1919 a. (u.k.) Aga mulle on see hea Jumala ligi olles. Ps. 73.28; plaadi kohal aplikatsioonina juugendkirjas: Saarde õpetaja
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): veidi määrdunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Juugendstiilis kujundatud epitaaf Saarde koguduse õpetaja Adalbert Georg Matthissoni (Saarde koguduse õpetaja 1896 – 1919) mälestuseks. Ovaalne kullatud plaat on ümbritsetud kahest lõuendile värvitud loorberioksast. Paikneb kolmnurkfrontooniga ümbriskapis orelirõdu põhjasamba idaküljel.

E. Pahapill. Saarde ja Kilingi-Nõmme kirikulugu. Kilingi-Nõmme, 1998, lk. 29:
A. G. Matthisson oli teadaolevalt viimane baltisakslasest kirikuõpetaja Saardes…ta suri – 12. aprillil 1919.a. – ning maeti Saarde kalmistule kabeli lähedusse. Kirikus püsib siiani mälestustahvel aastaid töötanud õpetajale, millel Psalm 73: 28 sõnad: Aga mulle on see hea, Jumala ligi olles.