Mälestise nimi Õpetaja Th.G.W.Walckeri mälestusplaat kapikeses, 1895 (hõbetatud plekk, puit)
Mälestise vana number 50-a

Inspektor: Muinsuskaitseameti nõunik (vallasmälestiste alal), Mare Kask

Kunst, Materjal, Puit, Metall, Objekt, Epitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kunsti- ja kultuuriloolise väärtusega epitaaf historitsismiajast 19. sajandist

Muinsuskaitsearvel alates 1998

Materjal: puit, klaas, messingplekk, portselan, värv (must).
Tehnika: hõbetatud, nikerdatud, polükroomia, tisleritöö.
Dateering: umbes 1895
Mõõtmed: kappraamistus ca 73 x 47 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): püstiovaalsel plaadil musta värvi kirjaga: Th. G. W. Walcker Pastor zu Saara. geboren d. 5. Juli 1834 zu Dorpat. gestorben d. 13 September 1895 zu Saara. Järgneb gooti kirjas saksakeelne pühakirjatekst Jesaja 54, 10
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, määrdunud, kulunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Värvilisest plekkpärjast ümbritsetud epitaaf koguduse õpetaja Theodor Walckeri mälestuseks
pseudobarokses akroteeriga kappraamistuses (suletav vasakul küljel kahe väikese haagiga), plaat osaliselt pärja varjus (polükroomne: roheliste lehtede, valgete ja helesiniste lilleõitega)
Orelirõdu lõunasamba idaküljel ülemine. Varem (algselt?) paiknenud koori idaseinal, altarist põhja pool
P. K. Sitska. Saarde kiriku ajalugu. Riia, 1910, lk. 17: Pikema põdemise järele lahkus õpetaja Walcker sügisel 1895.a. surma läbi siit ilmast. Ta põrm paigutati Saarde surnuaiale viimse rahupaigale, kuhu ärksamad koguduse liikmed wabatahtlikult kokku pandud raha eest kiwialusega raudristi ülesseadsiwad, kuna aga Saarde kooliõpetajad matuse päewal ta hauale sinililledega kaunistatud metallist leinapärja mälestuseks maha paniwad, mis praegu kirikus altari kõrwas klaaskasti sees seina küljes rippub.
E. Pahapill. Saarde ja Kilingi-Nõmme kirikulugu. Kilingi-Nõmme, 1998, lk. 27: 13. septembril 1895.a. suri õpetaja Theodor Gottlieb Walcker ja maeti Saarde kalmistule. Koguduse ärksamad liikmed püstitasid mälestuseks ta hauale kivialusega raudristi ja Saarde kooliõpetajad tõid matusepäeval sinililledega kaunistatud metallpärja, mis tänaseni püsib Saarde kirikus. Nii sellel kui ka ristialusel on Pühakirja sõnad Jesaja 54: 10 järgi: Mäed liiguvad ja künkad kõiguvad küll, aga minu heldus ei liigu su juurest ja minu rahuseadus ei kõigu, ütleb Issand, su halastaja!