Mälestise nimi Vitraaž, 1903-1904 (klaas, tina)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

tähtsusega kunstimälestis nr. 1240

Materjal: tina, klaas.
Autor, valmistamise koht: valmistatud Riias Ernst Friedrich Tode vitraazhitöökojas
Mõõtmed: kõrgus ca 397 cm, laius ca 122 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Vitraažakna parempoolses allnurgas vitraažimeistri signatuur: E. Tode. Riga. 1903.
Gooti kaaristu taustal on kahele värvitust klaasist ribale mahutatud tekst: TULGE MINU JUURE KÕIK KES TEIE/ WAEWATUD JA KOORMATUD OLLETE.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarimaali aset täitev idaseina historitsistlik vitraažaken on kujundatud teravkaarse, gooti arhitektuurist laenatud motiividega külluslikult kaunistatud, intensiivsetes rohelistes toonides ja lausornamenteeritud taustaga ehisraamistatud teravkaarse vimpergportaalina. Portaaliava sulgeb, samuti üleni ornamenteeritud, voltis ja narmastega eesriie, mis on fooniks rohe-valgeruudulisel mosaiikpõrandal seisvale paljasjalgsele, pikakäiselises valges rüüs ja purpurmantliga, ruugete pikkade laines juustega, peente vuntside ja põskhabemega täispikkuses meesfiguurile – Jeesusele Kristusele, kelle käed on kutsuvalt avali. Figuurist allpool, gooti kaaristu taustal on kahele värvitust klaasist ribale mahutatud tekst.
Vitraaž on valmistatud Riias Ernst Friedrich Tode (1859-1932) 1895. aastal tegutsema hakanud ja kiiresti tunnustuse võitnud vitraažitöökojas, mille väga hea tehniline tase ja ajastu maitse kohane historitsistlik lähenemine tagas äärmiselt laia tellijaskonna mitte ainult Liivimaa kubermangus, vaid üle terve Vene riigi. Eestis on Tode töökoja vitraažid teadaolevalt ka
Paide kirikus.
Õue poolt on vitraažaken kaetud topeltklaasi ja metallvõrguga ning valgustatav.