Mälestise nimi Maal "Kristuse ülestõusmine", 1681 (õli, puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Mälestise kunstiloolist väärtust tõstab daatum ja asjaolu, et lõunapoolses Eestis on säilinud vaid paari-kolme 17. sajandi barokse altariseina osi ega mitte ainsatki altarit tervikuna.

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast - Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 27

Materjal: õli, puit.
Dateering: 1681
Mõõtmed: kogukõrgus 137, 5 cm, laius max 96 cm, pealmiku kõrgus 57, 5 cm, pealmiku laius 77, 5 cm, pildiava koos liistuga 53, 5 x 34, 5 cm, maali valgusmõõt 50, 5 x 31, 5 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Pealmiku kohal simsiga lõppev konsool, mille esiküljel aastaarv 1681.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Restaureerimise käigus uuendati allosa (sh. kolme samba soklid, neist ühel sambal koos alumise otsaga) kõdunenud konstruktiivseid detaile ja osa pildiliistust.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Barokse altariseina arhitektoonilise kujundusega ülaosa (tisleritöö, nikerdus, polükroomia - valdavalt lasuursinise värvkattega, nikerddetailid kullatud), mille karniisiga tipnev korpus moodustab raamistuse maalile “Kristuse taevaminemine”. Ehisdetailideks on pildiniši kummaski murtud ülanurgas paiknev nikerdatud keerub (mõlemal nägu hävinud) ja kaks lehtkapiteeliga valget värvi ümarsammast külgedel (tagumise samba sokliosas kaarja ülaosaga nišš). Profileeritud välisäärega poolringikujulise pealmiku pind on kujundatud rõõneliselt (merekarbimotiiv). Pealmiku kohal simsiga lõppev konsool, mille esiküljel aastaarv 1681. Korpust ääristavad rullisornamentaalse pinnakujundusega tiivaplangud (kõrgus ca 79 cm, max laius 19, 5 cm), mille kuju meenutab stiliseeritud linnurindmikku. Maali raamistus moodustab kaldseinalise niši, mille siseserva lõpetab kitsas profileeritud liist. Kolmest püstlauast maalitahvel on samaaegselt osaks altariseina tagalaudisest. Maali alaosas kujutatud põlvili langenud, käsi taeva poole tõstvaid inimesi (6 meesfiguuri ja 1 naine, servadel veel 2 nägu). Enamiku pildipinnast täidab tumehallide suitsupilvedega taevas, mis ülaosas heleneb ja selle helenduse keskel paistavad valgesse rüütatud inimfiguuri paljad jalad. Maali paremal serval keskel suitsupilvede tagant paistmas tükike selget taevast. Puidu pinda katab õhuke laseeriv õlivärvikiht, krunt puudub.
Kaduma läinud profiilliistude kohtades värvkate puudub. Vasakul pool kaks karniisidetaili lahtiselt (lahti murdunud), ülejäänud osa karniisist kaduma läinud.
Restaureeriti aastal 2000 firmas “KAR-Grupp” (restauraatorid A. Miil, S. Sorok ja H. Noor).
Paigutatud orelirõdule.