Mälestise nimi Kroonlühter, H.Wilde, 1750 (raud, õli)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Kroonlühter on unikaalne, kuivõrd teist sellist külasepatööna valminud, puitosadega barokset kroonlühtrit tänapäeval üheski meie kirikus enam alles ei ole.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929. aastast (reg. nr. 526), 1980. aastast Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 30.

Materjal: puit, metall, õlivärv.
Tehnika: sepistatud.
Autor, valmistamise koht: Hans Wilde
Dateering: annetatud 1750
Mõõtmed: kogukõrgus ca 80 cm, laius ca 45 cm, kotka kõrgus ca 16 cm, kotka laius ca 18 cm, muna Ø ca 13, 5 cm, muna kõrgus ca 14, 5 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): puidust munal on musta õlivärviga, suurte tähtedega, annetaja nimi ja daatum: HANS WILDE Anno 1750.
Kotkakere ülaservas tushiga muinsuskaitsemärgis MKI 20 K 7
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Väheldane sepistatud ja puitosadega kroonlühter, mille sibulakujulisel puidust munal on musta õlivärviga, suurte tähtedega, annetaja nimi ja daatum.
Tõenäoline, et annetaja ise on ühtlasi ka kroonlühtri valmistaja. Kroonlühter on kaherealine: alumises reas 6 ja ülareas 4 peenikest, pooleldi nurgelist S-tähe kujulist sepishaara (ülahaaralõpetused rullis), haararidade vahel 4 S-kujulist sepis-iludetaili. Nii haarad kui ka tüvis on spiraali keeratud sepislatist, samuti kroonlühtri juurde kuuluvad 8 riputuslüli (üks pooleks murdunud). Haarad on tüvise külge kokkukeedetud, küünlapiibud haaraotstesse needitud. Küünlapiibud lihtsad silindrid, rasvataldrikud – lamedad kaunistuseta kettad. Puudub üks piip ja taldrik, kolm rasvataldrikut roostes tugevasti. Kroonlühter tipneb puidust nikerdatud, munaja kerega, külgetapitud tiibadega (loksuvad) kahepäise kotkaga (kaduma on läinud pool mõlemat pead mõlemad jalaotsad ja üks tiib). Puitdetailid (muna, kotkas, riputuslülide 7 ehismuna) omavad rohkem või vähem jälgi värvkatte erinevaist kihtidest – kollakas, kuldne, must. Ka sepisosad on olnud mustast heledama (kollase) värvkatte all. Kotkakere ülaservas tushiga muinsuskaitsemärgis MKI 20 K 7 (muna allosas olev samasugune silmariivav tähistus kuulub restaureerimisel eemaldamisele).
Käesoleval hetkel restaureerimisel firmas “KAR-Grupp”.