Mälestise nimi Oreliprospekt, Knauf, 1884 (puit, metall)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Materjal: puit, metall, õlivärv.
Tehnika: saelõige, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Gotha orelimeister Guido Knauff
Mõõtmed: laius ca 410 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Orelikapi ukse siseküljel pliiatsikirjas tekst:
Dieser Orgel wurde gebaut im Juli 1883 von Orgelbauer G. Knauf aus Gotha. Gehülfen Wilhelm August Koch Fritz Aschenbach. Sealsamas on jäädvustatud ka oreli häälestus- ja paranduskorrad, sealhulgas 1892. aasta septembris Eugen Müllverstedti poolt.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pseudogooti stiilis, tinaviledega oreliprospekt, kujundatud kolme teravkaarse raamistatud kaaravana (keskmine külgmistest tunduvalt laiem), mida eraldavad, samuti ashuursed vahepostid. Kaunistatud, imiteerides (saelõige) gooti arhitektuurist laenatud ehismotiive (krabid, fiaalid, ristlillikud, liiliad). Värvitud õlivärviga pruuni eri varjunditesse kreemist tumepruunini, azhuursete pindade fooniosa punasega, krabid ja fiaalid pronksvärviga. Orelipult asetseb prospekti ees nii, et mängija istub näoga pilli poole. Orelikapi ukse siseküljel pliiatsikirjas tekst, mis kinnitab, et oreli on ehitanud Gotha orelimeister Guido Knauff koos abilistega 1883. aastal.
Pillil on 2 manuaali, pedaal, 15 registrit (1. manuaal – 7 registrit, 2 manuaal – 5 registrit, pedaal – 3 registrit). Traktuur on mehhaaniline.
Praegusel asukohal alates 1903. aastast, varem oli pill seinast eemal, võttes rohkem ruumi. Nihutati lõõtsade jagu tahapoole (lõõtsad torniruumis).