Mälestise nimi Kroonlühter kahekümne nelja tulega, 19.saj. (messing,valatud, trugitud)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Autentsel kujul säilunud tõenäoliselt kodumaise päritoluga tüüpiline laevalgusti 19.sajandist või 20.saj. algusest.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 40.

Tehnika: valatud, trugitud.
Autor, valmistamise koht: Tartu ettevõtja Eduard Dross
Dateering: 19. sajandi teine pool – 20. sajandi algus
Mõõtmed: Ø ca 136 cm (koos rasvataldrikutega); kõrgus ca 130 cm; konsoolhaara pikkus ca 37 cm, haruhaara pikkus (rasvataldrikuta) ca 21,5 cm, ülemise haara pikkus ca 27 cm; muna Ø 16 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kollasest metallist valatud haarade ja trugitud tüvise, küünlapiipude ning rasvataldrikutega kaherealine, algselt kullatud (kullatist säilinud kohati) kroonlühter 24 küünlale. Alumises reas liitub igale kuuest konsoolhaarast 2 väikest S-kujulist haara; kolmas küünlapesa paikneb vertikaalse varre otsas konsoolhaara tipus. Ülemises reas 6 ühetulelist, samuti S-kujulist haara. Haarad pinnakaunistusteta, kergelt lapikud, otstest ümarikud; kinnitused - sõrmtapiga. Tüvise tipmisele taldrikule kinnitub 6 iludetaili – väikest kellukja õiega lõppevat haara. Alt lõpetab tüvise mõigasvööga muna ja peeneotsaline balustrikujuline nupp. Küünlapiibud jalaga koonilise vaasi kujulised; küünlakraed hiljem juurde lisatud.
Sarnast tüüpi, nn. romaani stiilis kroonlühtreid pakkus Tartu ettevõtja Eduard Dross seeriatoodanguna ning neid on 19. sajandi teisest poolest – 20. sajandi algusest Eesti kirikutes väga rohkearvuliselt. Meeldiva erandina on siinne kroonlühter säilinud algsel, elektrile seadistamata kujul.
Kirikukroonika andmeil (J:Ekbaumi 1937.a. üliõpilastööst, TÜ raamatukogu fond 55, n. 3, sü. 49) muretseti kaks kroonlühtrit kirikusse aastal 1892.
Ripub kirikus idapoolsena.