Mälestise nimi Seinalühter ühe tulega, 19.saj. (malm, pronksvärv)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Seinavalgusti.

Mälestise tunnus

Identsel kujul säilinud kodumaise päritoluga seinavalgusti 19.sajandi lõpust või 20.saj algusest. Osa kirikus säilinud valgustite tervikkogumist

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 76: 5

Materjal: messing, tsink.
Autor, valmistamise koht: Tartu ettevõtja Eduard Dross
Dateering: 19. sajandi teisest poolest – 20. sajandi algusest
Mõõtmed: ulatus max ca 66 cm; kandehaara diagonaalpikkus 36, 5 cm; haruhaara diagonaalpikkus 21 cm, plaat ca 37 x 18 cm, figuuri kõrgus ca 21 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Plaadi allservas graveerituna: BARTHOLOMÄUS.
Plaadi ülapoole serval graveeritud annetustekst:
Oma armsa abikaasa Greta Partsi sünd. Kiilaspea mälestuseks •11. 4. 1881 † 22. 2. 1914 Gustaw Parts Aidult.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kuue S- kujulise ümaraotsalise valatud haaraga kullatud seinalühter (sarnane seinalühtritega reg. nr. 19862 – 19865, 19867 – 19871). Haarad hargnevad tipust teravkaarsele messingseinaplaadile kinnituva kaarja konsoolhaara otsas paiknevalt haarataldrikult. Samale haarataldrikule toetub lühikese sirge varre otsas seitsmes küünlapesa. Haarakinnituseed sõrmtapiga. Seinaplaadile on kinnitatud tsingisulamist valatud, alumiiniumvärviga kaetud meesfiguur apostel Bartolomeus.
Seinalühter seadistatud elektrile, juhtmed kinnitatud musta isoleerpaelaga. Läbi rasvataldrikute ja ühe küünlapiibu puuritud juhtmeauk. Kullatis täiesti mahakulunud, lühter mustunud üleni, seinaplaat üleni väga tugevasti oksüdeerunud roheliseks, serv krohviga määrdunud.
Paikneb pikihoone idaseinal, lõunapoolne.

Tartu ettevõtja Eduard Drossi ärikataloogis seeriatoodanguna pakutavate nn. romaani stiili lühtrite hulgast, 19. sajandi teisest poolest – 20. sajandi algusest, on seda tüüpi seinalühtreid ostetud paljudesse kirikutesse, ehkki need olid mõnevõrra kallimad, kui sarnased, aga ilma figuurita ja ümara plaadiga seinalühtrid. Figuurid jäljendavad Peter Vischeri (1460-1529) loodud apostlikujusid Püha Sebalduse hauamonumendil Sebalduse kirikus Nürnbergis (Drossi kataloogis: Apostel nach Peter Vischer in der Sebalduskirche zu Nürnberg)

Kõige viimasena annetas Aidu mõisa rentnik G. Parts oma abikaasa Greta, sünd. Kiilaspää, mälestuseks 6 seinalühtrit suure kiriku seinte jaoks 215 rbl. 39 kop. väärtuses. Lühike ülevaade Paistu-Maarja ev.-lut. usu kirikust ja kihelkonna elust-olust 700-aastase juubelipäeva mälestuseks. Paistu, 1934, lk. 9
…Reljeefselt on kujutatud apostel Bartholomäus, kellel paremas käes lahtine raamat. Raamat on kullatud… Kiriklikke mälestusmärke Paistu kihelkonnast. Registreerinud stud. theol. Aleksander Hinno, 1929. TÜ raamatukogu f. 55, n. 3, sü.78, lk. 24