Mälestise nimi Veinikann, 1885 (valge metall, hõbetatud, kullatud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui üks tüüpilistest kodumaistest historitsistlikest kirikuveinikannudest, milliseid valmistati vähemalt poole sajandi vältel 20. sajandi alguseni. Daatum ja omanikukirje suurendavad eseme kultuuriväärtust.

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 155

Tehnika: hõbetatud, kullatud seest.
Autor, valmistamise koht: Eduard Drossi ettevõte, Tartu
Dateering: 19. saj. viimane veerand
Mõõtmed: kogukõrgus ca 46, 5 cm, kehami kõrgus ca 43, 5 cm, jalami Ø 17, 5 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Jalamil graveerituna: Tarwastu KiriKu päralt 1885.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Suur hõbetatud messingist tüüpiline armulauaveini kann 19. sajandi viimasest veerandist (sarnane kui reg. nr. 19891), kirikule omandatud Tartust Eduard Drossi ärist. Jalamil graveerituna: Tarwastu KiriKu päralt 1885. Kann on silindrilise kehamiga, mis toetub peenekaelalisele ümmargusele profileeritud jalamile. Kehami allosa ja kael on rihvatud. Kannu sang ja tila jäljendavad gootipäraseid arhitektuurseid vorme. Tila sarnaneb kaarja eendega konsoolile, sanga vars sirge, mõikalise ristlõikega. Kaanehinge ja sanga allotsa kaunistab akantusmotiiv. Kehami ülaosa ümbritseb fruktimotiiviline pressitud ornamendivöö (laiusega ca 1, 5 cm). Kergelt kumer kaas on tipnenud ümmargusel postamendil seisva ristiga, mis aga kaduma läinud. Kann on seest ja väljast tugevasti mustunud. Pealispind oksüdeerunud, sisemus üleni tinatatud. Väljast messing servarantidel paljandunud rohkem kui paarikul. Jalami liitepolt logiseb.
Tartu ettevõtja Eduard Drossi 1915. aasta kataloogis (Katalog u. Preiskurant der Anstall für Kirchengeräte u. Ornamentik Eduard Dross. Jurjew, Livland) nr. 103.