Mälestise nimi Kukk, 18.saj. (vaskplekk)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Tornikaunistus, Tornikukk.

Muinsuskaitse alla võetud kui ilus näide 18. sajandi vasksepisest.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 176

Materjal: vask, plekk.
Tehnika: kohrutatud.
Dateering: 18. sajand
Mõõtmed: kõrgus koos puitalusega 94 cm, kuke kõrgus ca 76 cm, pikkus 95 cm, paksus rinnast ca 25 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kuke seljaosas ja vasaku poole tagumikus suured mõlgid.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tornikukk pärineb Tarvastu vana kiriku torniehituse ajast 1771. ning on seega läbi tulnud 1892. tulekahjust. Kuke kohrutatud keha on kahest plastiliseks vormitud poolest neetidega kokku õmmeldud. Tal on neli kaarjalt sirget ja üks longus sabasulg, viimane seob neetkinnitatuna ülejäänuid. Nokk avatud, harjal viis kumerat sakki. Plekipind üleni tugevasti patineerunud. Kuke seljaosas ja vasaku poole tagumikus suured mõlgid. Kere keskosa läbib varda-ava, miskaudu kukk praegu on toestatud puitalusele, paiknedes pikihoones idaseina ääres võidukaarest lõunas.