Mälestise nimi Maal "Püha Õhtusöömaaeg", 18.saj. (õli, puit)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui 18. sajandist pärinev lõuendil õlimaal, mis kuulub kokku altariseinaga.

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 1223

Dateering: 18.saj.
Mõõtmed: laius 219 – 220 cm; kõrgus (valgusmõõt) 42, 5 – 47 cm, lõuendi kõrgus max ca 50 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Lõuend kinnitatud knopkadega, mis tugevasti roostes, näha suuri naelaauke (pro knopkadest põhjustatud roostekahjustused); serval värvikadu. Maal tugevasti mustunud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Alumine, predellal paiknev altarimaal - kitsal piklikul lõuendil on kujutatud püha õhtusöömaaega, täpsemalt esimest osa armulaua seadmisest: valge linaga kaetud laua ümber hämaras ruumis, mis piiratud kahest vägevast sambast on Jeesus oma jüngritega leiva pühitsemise hetkel (Mt. 26, 26: Ja kui nad sõid, võttis Jeesus leiva, õnnistas ja murdis ning ütles: “Võtke, sööge, see on minu ihu!”). Hetk varem oli ta jüngritele teada andnud, et nende seas on reetur (Mt. 26, 21-22: Ja kui nemad sõid, ütles ta: “Tõesti ma ütleb teile, üks teie seast annab mind ära!”). Sel põhjusel on laualised kujutatud rahutuis poosides ja liikuvana. Jeesuse kuju on ruumi hämarusest esile toodud heleda rüüga (ihuvärvi roosakas tuunika, sinakashall drapeering) ning pea ümber kumava aupaistega. Figuurikäsitlus mõnevõrra abitu, kuid elav ja lopsakas. Apostlid zhestikuleerivad elavalt, neil on rõhutatult suured pead ja käed. Juudas istub eespool lauda Jeesusest paremal (punases rüüs, hoiab käes kukrut, peites seda selja taha). Laual kaks kahetulelist lühtrit, vaagen paasatallega, karikas, neli taldrikut ja nuga. Maali paremas otsas avaneb sammaskäigust vaade Jeruusalemmale, vasakus otsas vaade kaarjate ukseavadega ruumidesse, vasakpoolseimas õue avanevas ukseavas seismas monokroomne (tumepruunikas) inimsiluett, käsi sirutatud ülesse. Maali vasak äär 6 cm laiuselt värvitud mustjaspruuniks. Lõuend kinnitatud kullatud (pronksvärviga üle värvitud) akantusliistudega. Lõuendi serv ei jälgi ääreliistude lookeid, vaid ulatub nende alt kohati välja. Vasakpoolsed nurgad lõigatud kaarjaiks, parempoolsed mitte.
Leidub hulk väikeseid torkeauke lõuendis, värvi murdekohti, sh. rebend Jeesuse pea kõrval. Ilmselt sai lõuend kahjustusi, kui ta 1980. aasta paiku varguse kartuses altariseinalt eemaldati ning viidi kirikust ära hoiule.