Mälestise nimi Laualühter kahe tulega, 19/20.saj. (messing, nikeldatud)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Lauavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastule iseloomulik kantslilühter 19. sajandi lõpust - sajandivahetusest.

Mälestise ajalugu

Registrisse kantud kui endine (1980. aastast) Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 20. Siiski kandis seda objektinumbrit algselt teistsugune, samuti kahehaaraline laualühter (Eduard Drossi ärikataloogi järgi tüüp nr. 129), mis olemasolevail andmeil varastati mais 1990; seejärel asendati nimekirjas praegu kõne all oleva kantslilühtriga.

Tehnika: hõbetatud.
Autor, valmistamise koht: Tartu ettevõtja Eduard Dross
Dateering: 19.saj. lõpp või 20.saj. algus
Mõõtmed: kõrgus 35, 7 cm (koos nupuga), ilma ca 35 cm; haara pikkus 18, 5 cm, jalamiketta Ø ca 6, 5 cm; rasvataldriku Ø 7,7 cm, küünlapiibu täispikkus koos kruviga 7 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kettaserval tushikirjas muinsuskaitsemärgistus MKI 20 A 9
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): hõbetis peaaegu täiesti maha kulunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Messingist valatud, hõbetatud kahetuleline kantslilühter (paarik reg. nr. 19931), mille profileeritud kitsas jalam lõppeb lameda õhukese kettana, mis lauale külgekruvitav 3 kruvi abil. Haaraosa ja sirge pulktüvis moodustavad täisnurga. Haaraosa läbib tüvist nii, et haarakõrgus on kruviga reguleeritav. Haarateljega täisnurga moodustavad ka vaasikujulised küünlapiibud; rasvataldrik kausjas. Tüvise lõpetab ümmargune otsakruvitav nupp (keermed kulunud). On olnud seadistatud elektrile: juhtmeauk piipudes ja rasvataldrikuis.
Kantslil põhjapoolne.

Niisugune äärmiselt lihtsa kujundusega kantslilühter on esindatud Tartu ettevõtja Eduard Drossi ärikataloogis (Katalog u. Preiskurant der Anstalt für Kirchengeräte u. Ornamentik, Trt. 1915; tüüp nr. 139), kuid teda osteti vaid üksikutesse kirkutesse.