Mälestise nimi Laualühter kolme tulega,19/20.saj. (messing)

Seisund: hävinud

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõunik (vallasmälestiste alal), Mare Kask

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Lauavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kunstiliselt kujundatud, seeriatoodanguna valmistatud tarbeese 19. sajandi II poolest või ka 20. sajandi algusest.

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 24

Dateering: 19.saj. lõpp või 20.saj. algus
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Registrisse ekslikult kantud kahetulelise laualühtrina, kuigi kunstimälestisena inventeerimise ajast (1980) pärineval fotol näha küünlajalana, millel lilleõit meenutav neljakandilist plaani jalam ja torujas mõigasvöödega tüves, millel küünlapiibu eel ketasjas paisutus. Küünlapiip silindrikujuline, serv õiena laineline. Karksi kirikule kuuluva mälestisena inventeeritud küünlajala asukoha kohta leidub märge paiknemisest Mõisaküla kirikus. Võimalik, et sel juhul küünlajalg hävis sealses kirikupõlengus 1983. Igatahes Karksi kirikus sellist küünlajalga pole leidunud vähemasti 20 aastat, mistõttu ka muinsuskaitseregistrisse kandmine oli põhjendamatu; mälestiste ülevaatusel Muinsuskaitseinspektsiooni poolt 1998 hinnatud hävinuks.