Mälestise nimi Krutsifiks, 19.saj. (malm, figuur pronks)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui pseudogooti stiilis, omal ajal moodne kodumaine kirikutarve 19. sajandi lõpupoolest, võibolla ka 20. sajandi algusest.

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 25

Materjal: pronks, alumiiniumvärv, tsink.
Tehnika: valatud.
Autor, valmistamise koht: Tartu ettevõtja Eduard Dross
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: kõrgus ca 105 cm, sellest risti kõrgus 77, 5 cm; risti laius 38 cm, figuuri kõrgus ca 34 cm, käte laius 25, 8 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Vasaku haara alguses murdekoht (pragu), tekkinud 1990. aasta mais varguse käigus.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pseudogooti kujundusega altarikrutsifiks. Ristlillikukujuliste otstega rist üleni ja rullikeerduvate otstega messingnimesilt INRI värvitud alumiinium-värviga. Figuuril pea langetatud paremale õlale, niudevöö kinnis paremal puusal, jalalabad asetsevad kõrvuti. Figuurilt on kullatis osaliselt mahakulunud; ülelakitud. Rist toetub kõrgele mõikalise profileeringuga kuustahksele jalamile, mis tipneb sakmelise randiga ja mille allserva kaunistab kolmiksiirkaartest moodustuv “pits”. Risti haaradel vähesed värvikaod.
Pseudogooti stiilis krutsifikse, mida sai tellida Tartu ettevõtja Eduard Drossi ärikataloogi alusel, valmistati mitmes mõõdus ja kujundusvariandis seeriatoodanguna enam kui poole sajandi vältel (alates 1860. aastate keskelt).
Oletada võib, et seesama krutsifiks, materjali poolest ekslikult määritletuna, on ära nimetatud. 1930. aasta üliõpilastöös: Albakast krutsifiks altaril, kinkinud 1878.a. 3. sept. G. v. Stryk (kiriku 1877. a. alatud kroonikast). S. Aareandi-Kokk. Karksi ew.- lut. Peetri kiriku tähtsamad mälestusmärgid. 1930. TÜ raamatukogu fond 55, n. 3, sü 73, lk 40.