Mälestise nimi Oreliprospekt, 1847 (puit, metallviled)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui meie kirikute vanemate orelite hulka kuuluva, Tartu meister E. Kessleri poolt valmistatud oreli prospekt.

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 26
Orel muretseti 1847. a. (A. Jaik, B. Ederma. Eesti Evangeeliumi Luteriusu Kirikud. Trt., 1939, lk. 141)

Materjal: puit, pronksvärv, tina, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Tartu orelimeistri Ernst Kessler
Mõõtmed: laius max 207 cm (koos lõõtsakojaga 309 cm), sügavus 114 cm (koos karniisiga)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Orel on valmistatud Tartu orelimeistri Ernst Kessleri poolt, ühtedel andmetel 1847, teistel (T. Mäeväli, 2002) - 1848. Orelit on omistatud ka W. Müllverstedtile, kuid selle, Kessleri töökoja pärinud meistri loomeaastad jäävad ajavahemikku 1860 – 1890.
Ülilihtsa kujunduse ja väikese prospekti sokli esikülg koosneb kolmest profileeritud raamtahvlist (keskmine on eemaldatud elektriventilaatori paigaldamise tõttu (O. Kents) prospekti esikülje ette), mängupult paikneb prospekti lõunaküljel (registrinupud puidust treitud, rustikaalse olekuga). Tugeva lameda pealt lameda karniisiga lõppev pealisehitus koosneb kolmest risaliidist, millest keskmine kõrgem. Vileavade nurkades azhuursed puitkaunistused – loorberioks, rosetid (külgmiste h ca 34, 5 cm). Prospekt kaetud helesinise õlivärviga, osaliselt heledama, osaliselt veidi tumedamaga; määrdunud. Azhuursed kaunistused värvitud pronksvärviga. Vilede pind kahjustatud. Lõunakülge kruvitud 2 bakeliidist lambipesa; keskosas karniisi all puuritud auk ja värvil näha ümmarguse detaili (lambi) paiknemise jälg. Uueaegselt prospekti ette paigutatud elektriventilaator on kohatu ja rikub mälestise esteetilist ilmet.
Pillil on 1 manuaal ulatusega C – c3 ja pedaal ulatusega C – h. Traktuur mehhaaniline. Dispositsioon manuaalis: Principal 4, Gedacht 8, Gamba 8, Flöte 4, Octave 2, Mixtur; pedaalis: Subbass 16, Principal 8. Peale Karksi on Kessleri oreleid alles vaid kaks ja pool (Nõmme Rahu kiriku altariorel ja Otepää kiriku orel; osaliselt – Paide kirikus).