Mälestise nimi Altarimaal "Kristus Peetrusega merel", R.Kivit, 1936 (õli, lõuend)

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Muinsuskaitse alla võetud kui üks vähestest 20. sajandi altarimaalidest Eestis.

Muinsuskaitse all alates 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 53

Autor, valmistamise koht: Richard Kivit
Mõõtmed: kõrgus ca 259, laius altpoolt 155, ülevalt 153 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Signatuur maali all paremas nurgas: Rich. Kivit 1936
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): raami vasak alumine nurk tapist lahti, lõuend vasakul pool kohati alusraami küljest lahtirebenenud - neis kohtades lainetab.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Sinises tonaalsuses maal kujutab vahulaineis merepinda ja sellega ühtesulavat sinakais, tumedais pilvis taevast, mille taustal veepinnal seismas paljasjalgne kõhn pikakasvuline tumeruugete juuste, lõuahabeme ja vuntsidega mees – Jeesus Kristus, tumedas, avara kaelusega lühikesevarrukalises rüüs, tumesinise palakaga üle vasaku õla, vasak käsi küünarnukist kõverdatuna üles tõstetud, pea ümber kollase värviga maalitud aupaiste. Jeesuse paremast käest on kinni haaranud torsona ja profiilis kujutatud halliseguste juustega tõmmu habemik kirsipunases rüüs, pilk hirmunud, suu avatud karjeks. Pilvedest maali vasakult ülaäärest kumab roosakaid valguskiiri.
Stseen lähtub Pühakirjast - Mt. 14, 25-31: Aga neljandal öövahikorral tuli Jeesus nende juure, kõndides merel. Ja kui jüngrid teda nägid merel kõndivat, kohkusid nad ja ütlesid: “See on tont!” Ja nad kisendasid hirmu pärast. Aga sedamaid rääkis Jeesus nendega ning ütles: “Olge julged, mina olen see, ärge kartke!” Peetrus kostis temale ning ütles: “Issand, kui sina oled, siis käsi mind tulla enese juure vee peale!” Tema ütles: “Tule!” Ja Peetrus astus paadist välja ning kõndis vee peal ja tuli Jeesuse juure. Aga nähes tuult, lõi ta kartma ja hakkas vajuma, kisendas ning ütles: “Issand, päästa mind!” Ja Jeesus sirutas sedamaid oma käe, haaras temast kinni ja ütles talle: “Sa nõdrausuline, miks sa kahtlesid?”
Maal sai raamist väljalõikamise teel päästetud Mõisaküla kiriku hävitanud tulekahjust 30. aprillil 1983 ning on asetatud taastatud käärkambris altari lähedusse ruumi madaluse tõttu poolpüstiselt.

Restaureeritud 1986 kohaliku kunstniku Maire Lambingu poolt: maali paremasse serva on max 9 cm laiune riba uut lõuendit külge liimitud ja ülemaalitud. Alusraami on parandatud metallnurgiste ja -liidetega;Värvikihi kahjustusi esineb Kristuse näo ja rindkere piirkonnas. Allosas väheselt küünlarasvaplekke.

Maali autor Richard Kivit (1888 – 1981) õppis 1904 - 05 Tartus R. von zur Mühleni joonistuskursustel. Alates 1935 töötas Tartus osaühisus “Ilutrükk” graafikuna; tuntuks sai raamatukujundajana; 1944 emigreerus Saksamaale.