Mälestise nimi Kindral Ferseni hauamonument, 19.saj. I pool (marmor)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauamonument.

Muinsuskaitse alla võetud kui kunsti- ja kultuuriloolise väärtusega memoriaaltähis 19. sajandist

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929 (reg. nr. 552), 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 1229
Olustvere mõisnik krahv Hans Heinrich von Fersen hukkus 16. juulil 1800 Dubno all lahingus poolakate vastu, kelle ülestõusu ta Vene kindralina oli maha surumas

Materjal: paas, marmor, kullatis.
Tehnika: raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: tundmatu kiviraidur
Dateering: umbes 1800
Mõõtmed: kogukõrgus ca 245 cm, vapp ca 15 x 16,5 x max ca 2,5 cm, ülemine (kujutiseta) ovaalplaat ca 16,8 x 14,5 cm-
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): süvistatud antiikvakiri urni küljel: DEM BESTEN UNVERGESSLICHEN VATER DER TRAURENDE DANKBARE SOHN
Samba küljel: DIESES DENKMAHL VERSCHLIESST DAS HERZ. SR: ERLAUCHT DES HOCHGEBOHRNEN HERRN HANS HEINRICH. REICHS GRAFEN VON FERSEN. Sr RUSS. KAISERL. MAI. GENERALS DER INFANTERIE. UND DES St ALEXANDER NEWSKU. St GEORGEN UND St ANNEN ORDENS RITTER. DESSEN RUHMVOLLE U. WOHLTHAETIGE LAUFBAHN ZU DUBNO IN VOLHUNIEN IM 57sten IAHR SEINES ALTERS AM 16. IULII 1800. ENDETE.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): marmori pinnal kriimustusi, urni kvadraatse osa ülaservast ära kilde, tükk ära ka ülemise väikeselt ovaalplaadilt, urnisokli alusplaadis praod, sh. üks pragudest värske, vapi kinnituskoht logiseb.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Soklile tuginev hallist marmorist ümarsammas, millele toetub samasugusest marmorist urn, kullatud leegiga tipus. Urnijalami esiküljele kinnitub väheldane valgest poleerimata marmorist vapikilp, urni ülaosa esiküljel ka valgest marmorist, vapiga ligikaudu ühesuurune kujutiseta ovaalplaat
Väikeseks eraldatavaks elemendiks on vapikilp.
Paikneb kooriruumi kirdenurgas.