Mälestise nimi Küünlajalg, 19.saj. (malm)

Muinsuskaitse alla võetud kui kauni kunstilise kujundusega stiilne tarbeese 19. sajandist

Ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929. (reg. nr. 551/14), 1980. aastast – Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 136

Tehnika: hõbetatud, trugitud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: tõenäoliselt 19. sajandi algus
Mõõtmed: kõrgus ca 27 cm, jalam ca 12 x 12 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): jalami serv mõlkis, küünlakrae puudub, piip mõlkis ja tüviselt lahtimurdunud, oksüdeerunud, eriti jalam, põhja all puudub kate
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kandilise, alt peeneneva samba kujulise varrega küünlajalg (paarik reg. nr. 19972) püramiidjal, lintide ja kolme lõvimaskiga jalamil. Sambakülgi kaunistab allääres akantusleht, ülal – rippuv lõvinahk. Kettakujulise, pärlvööga ääristatud kraega tipneva kumerakülgse urni moodi küünlapesa põhjakülje kaunistuseks akantus- ja loorberilehed
Monteeritud raudsepisvarda abil
Kasutusel kantslilühtrina