Mälestise nimi Oreliprospekt, Kriisad, 1938 (puit, metall)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Muusikainstrument, Orel, Oreliprospekt.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kunsti- ja kultuuriloolise väärtusega, kaunilt kujundatud oreliprospekt 19. sajandi algusest

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1929. (reg. nr. 557), 1980. aastast– Viljandi rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 147

Enno Piir, Heino Sikk. Orelimeistrid Kriisad Kokemäelt. Võru 1994, lk 23.

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Pärnu orelimeister Johann Andreas Stein
Dateering: 1804
Mõõtmed: prospekti laius (karniisita) ca 340 cm, ümbriskapi kõrgus ca 185 cm; vapp 29,5 x ca 26,4 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): prospekti ülaosas keskel pronksvärviga monogramm kalligraafiliselt: CGB, kummalgi külgrisaliidil ülal daatum: 1804.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): värvi- ja puidukadusid, kahjustusi dekoori osas
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Barokselt lopsaka kujundusega oreliprospekt on teadaolevalt vanim Eesti kirikuis olevate oreliprospektide seas
Allserva dekoorivööndi keskmes maalitud vapp (puit, polükroomia, kullatis).
J. A. Steini orel ehitati vendade Kriisade poolt 1937 ümber, vanast pillist jäid alles prospekt ja mõne registri viled.
Orelil on 26 registrit - 2 manuaali ja pedaal, traktuur – pneumaatiline. Mängupult asetseb pilli ees – organist on prospekti poole seljaga