Mälestise nimi Kuningunde Schotelmundi hauaplaat, 14. saj. (paas)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna juhtivspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui haruldusena säilinud hiliskeskaegne gooti stiilitunnustega hauaplaat Tallinna dominiiklaste kloostri Püha Katariina kirikust; kauneim ja seni teadaolevalt vanim ühest Tallinna daamist säilinud piltkujutisega hauatähis

Mälestise kirjeldus

Kunigunde Schotelmundi hauaplaat palvetava naisfiguuriga keskel ning gooti minuskelkirjaga servadel.
Tallinna raehärra abikaasa Kunigunde Schotelmundi (surnud 27. aprillil 1381) hauaplaat teadaolevalt vanima säilinud piltkujutisega ühest Tallinnas elanud daamist. Ristkülikuline paeplaat gooti minusklites ääretekstidega süvendatud taustal (reljeef nn. en creux). Plaadi nurkadel uurendtehnikas ristid ja neliklehed. Plaadi keskväljal (jalutsi pool) uurendjoontega kujutatud palvetava naise täisfiguur, maani ulatuva voltides rüüga ja puusadele liibuvas jakis (vt. joonis, Nottbeck-Neumanni järgi, 1904). Ülerõivana katab figuuri preesiga kinnitatud kapuutsiga mantel. Teravaninalistes kingades jalad toetuvad kahele koerakesele (abielutruuduse sümbol).

Mälestise asukoha kirjeldus

Algne asukoht dominiiklaste kloostri Püha Katariina kiriku põrandas. 1882 Girard de Soucantoni poolt koos veel kaheteistkümne hauaplaadiga Rocca al Maresse viidud, 1944 purustatud kaheks tükiks, 1959 tagasi toodud, 1960. kevadest praeguses asupaigas kiriku lõunapoolsel välisseinal

Muinsuskaitse all alates 1983 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 481

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 14. sajandi viimane veerand (arvatavasti 1381)
Mõõtmed: ca 294 x 184 cm, paksus max ca 15, 5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): serval alamsaksakeelne tekst gooti minuskelkirjas: na·der·bort·gvodes·m·ccc·in·deme·lxxxı· ıare·des·anderen·sūauēdes·na·pashhe·do·starf·kune·schotelmundes·bidde·vor· dsel
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): murdunud kaheks tükiks (alumise kõrgus ca 180 cm, ülemise kõrgus ca 111 cm), kokku tsementeeritud, kummalgi serval tükk plaadist puudu, tugevasti kulunud, pealispind ja servad murenenud, kriimustusi, allosas vetikat, jalutsinurgad katki