Mälestise nimi Adolfi (?) hauaplaat, 14. saj. (paas)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui haruldusena säilinud Tallinna vanim hiliskeskaegne gooti stiilitunnustega hauaplaat dominiiklaste kloostri Püha Katariina kirikust

Mälestise kirjeldus

Isand Adolfuse ja tema laste vapikilbiga keskel ja ladinakeelse gooti majusteltekstiga servadel hauaplaadi säilinud katked

Mälestise asukoha kirjeldus

Plaadi algne asukoht dominiiklaste kloostri Püha Katariina kiriku põrandas. 1882 Girard de Soucantoni poolt koos veel kaheteistkümne hauaplaadiga Rocca al Maresse viidud (kokkupanduna kolmest nurkadest tugevasti kahjustatud tükist), 1944 purustatud, kaks tükki 1959 tagasi toodud, 1960. kevadest praeguses asupaigas kiriku lõunapoolsel välisseinal

Muinsuskaitse all alates 1983 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 482

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 14. sajandi I pool (umbes 1330)
Mõõtmed: 272 x 166 cm (Nottbeck-Neumann, 1904), paksus ca 13 cm, säilinud fragmentide kõrgus max ca 150 cm ja ca 154 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): serval ladinakeelne gooti majusklites tekst (ülalt vasakult nurgast alates): ANNO: DNI: M: CCC: (X)XX: FERIA: TERCIA: PŌ: LETARE: O: DNS: ADOLFVS: CV: IVS: ANIMA: REQIESCAT: Ī: PACE: ANO: DNI: M: CCC ...: IN: CRASTINO: LAVRENCII: O(BIIT:) A(D)OLFVS: FILIVS: EIVS: CVM : SORORE (Uuetalu AS, 1994)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): säilinud kahe kokkutsementeeritud tükina, murenenud, pind tugevasti kulunud, alumine tükk tugevasti tõrvapritsmetega määrdunud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): ristkülikuline hauaplaat oli ääristatud uurendtehnikas kaherealise gooti majusklites ladinakeelse ääretekstiga. Hauaplaadi keskosal uurendatud vasakule kaldu vapikilp, mille embleem täiesti hävinud. Isand Adolfuse kohta puuduvad lähemad andmed. Tiitlist “isand” (ld. dominus) lähtudes on teda peetud mõnikord ka raehärraks, kuid kinnitusi väitele pole leitud. Teksti järgi on hauaplaadi alla olnud maetud ka sama nimega poeg koos õega.