Mälestise nimi Bucholti (ka Bocholti), 15. saj. hauaplaat (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui haruldusena säilinud hiliskeskaegne gooti stiilitunnustega hauaplaat Tallinna dominiiklaste kloostri Püha Katariina kirikust

Kirjeldus

Diderick Bocholti vapikilbi ja peremärgiga, evangelistisümbolitega ning gooti minuskelkirjaga hauaplaat.
Ristkülikulisel paeplaadil on gooti minusklites alamsaksakeelsed tekstiribad, mis ümbritsesid plaati neljast küljest. Madalreljeefne kiri eendub väljasüvendatud taustalt. Nurkades sõõr evangelisti madalreljeefse sümboliga: ingel (Matteus), kotkas (Johannes), tiivulised lõvi (Markus) ja härg (Luukas). Keskosale on uurendatud heraldiline kompositsioon kiivrist, stiliseeritud lehtornamendist ja vapikilbist. Vapikilbil ja raudrüükiivril tammepuu, mille ladvas istub tõru hammustav orav. Vapist jalutsi poole peremärk (vt. joonis, Nottbeck-Neumanni järgi, 1904).

Asukoha kirjeldus

Hauaplaadi algne asukoht dominiiklaste kloostri Püha Katariina kiriku põrandas. 1882 Girard de Soucantoni poolt koos veel kaheteistkümne Püha Katariina kiriku hauaplaadiga Rocca al Maresse viidud, 1944 purustatud kaheks tükiks, 1959 katked Rocca al Marest tagasi toodud, 1960. kevadest praeguses asupaigas kiriku lõunapoolsel välisseinal
Kiriku lõunaseinal, läänest IV

Muinsuskaitse all alates 1983 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 484

Materjal: paas.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister, Tallinn
Dateering: 16. sajandi algus (umbes 1501)
Mõõtmed: ca 279 x 169 cm (ülemise tüki kõrgus max ca 134 cm, alumise tüki kõrgus max ca 159 cm), paksus max ca 15 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): serval alamsaksakeelne tekst gooti minuskelkirjas: ınt·jar·vnses·heren·m·vC·vn·en· ın·dē·pıgsten·do·starf·dıderıck·bocholt·vor·sıne· sele·unde·vor·alle·sın·geslechte.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kahe kokku tsementeeritud tükina, murdekohal olulisi kadusid, määrdunud, pealt, servad ja vasak alumine nurk murenenud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tallinna kaupmeeskonda kuulunud Diderick Bocholt suri 26. mail 1501. aastal.