Mälestise nimi Sohva, 19.saj. I pool (puit, tekstiil)

Menetleja: kunstipärandi nõunik, Jüri-Martin Lepp

Kunst, Materjal, Tekstiil, Puit, Objekt, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Leonhard Vene (härra Vene) kogusse kuuluv ajastule iseloomuliku kujundusega mööbliese 19. sajandist.

Muinsuskaitse all alates 1994.a.

Materjal: puit, vineer, tekstiil.
Tehnika: lõigatud, tisleritöö, polsterdatud.
Autor, valmistamise koht: Tundmatu, arvatavasti Tallinna mööblitisler
Dateering: 19. sajandi I pool,(lühiannotatsioonis, L. Pärtelpoja andmed: umb. 1810)
Mõõtmed: Kõrgus ca 114 cm (milllest seljatoe kõrgus 64 cm), pikkus 152 cm, istme laius (sügavus) ca 60 cm, istme kõrgus ca 37 cm (istmepadjata), seljatoe ehisosa 7, 8 x 118 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kattevineeri kulumist ja kadusid, määrdunud, paremal käetoel murdekohad.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Biidermeierstiilis sohva puitseljatoe ja voluutkäetugedega, seljatoe kaunistuseks rosett kahe palmetiga.
Arvatavasti lõigatud lühemaks; lahtine istmepadi ,
tüvimahagonivineer, tisleritöö, puulõige, sametkattega (cordsamet) istmepadi
Asub toolide toas
Mõõdistatud ja kirjeldatud juunis 2001 (EKA sisearhitektuuri II kursuse üliõpilane Linda Anstal, juhendaja L. Pärtelpoeg): Puitseljatoega biidermeiersohva. Voluutkäetugedega, voluut kahe paksusega. Ornament madallõikes. Seljatugi S-vormiga, kaetud tüvimahagoni vineeriga. Seljatugi keskelt lahti saetud ja sohva lühemaks tehtud (hr. Vene andmed). Spooni paksus 2 mm. Seljatoe ülaosas madalas reljeefis ornament: keskel raamitud pinnal rosett kahe palmetiga, kahel pool keskosa pikad voluutlehestikud. Reljeef väga madal ja korrapärane.
Lühiannotatsioonist (sisearhitekt Leila Pärtelpoja andmed): Tüüpiline külgraamkonstruktsioon, mille vahel on seljale mugava S-vormiga seljatugi ja lahtine kõva polstriga istemepadi. Voluutkäetoed on madala graafilise lõikega. Seljatoe dekoor on varane ja ampiirne. Tüüpiline Eesti 19. sajandi alguse biidermeiersohva…
Hr. Vene nimekirjast: Ostetud Viljandi linnast proua Aliide Vohrmann‘ilt, kellele samas linnas elanud proua Keernik selle sohva oli pärandanud. Proua Keernik oli selle sohva Tallinna antikvariaadist ostnud.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.