Mälestise nimi Tool, 19.saj. I pool (puit, tekstiil)

Menetleja: kunstipärandi nõunik, Jüri-Martin Lepp

Kunst, Materjal, Tekstiil, Puit, Objekt, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Leonhard Vene (härra Vene) kogusse kuuluv ajastule iseloomuliku kujundusega mööbliese 19. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1994.a.

Materjal: puit, vineer, tekstiil.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö, polsterdatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu mööblitisler
Dateering: 19. sajandi I pool (lühiannotatsioonis, L. Pärtelpoja andmed: umb. 1820)
Mõõtmed: kõrgus ca 94 cm, kõrgus seljatoe üladekoorita ca 87 cm, istme kõrgus ca 46 cm, istme laius eest ca 49, 5 cm, istme sügavus ca 40 cm, seljatoe laius ülalt ca 37 cm, üladekoori kõrgus 7 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kulunud, määrdunud, kattevineerikaod, seljatoeraami parem tipp puudub, samuti üladekoori parem pool; polstri katteriie määrdunud, katki
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): biidermeierstiilis tool, seljatugi kujundatud gootipärase dekooriga (samasugune kui toolid reg. nr. 20090, 20091),
polstri plüüsriie algne,
puit (lepp, mahagon), tüvimahagonivineer, tisleritöö, nikerdus, plüüskattega kõvapolster
Asub toolide toas.
Mõõdistatud ja kirjeldatud juunis 2000 (EKA sisearhitektuuri III kursuse üliõpilane Liina Saabas, juhendaja L. Pärtelpoeg): Biidermeierstiili eksperimentaalne periood, kus tehakse katsetusi mitteklassikalise ornamendiga, siin: gooti ornamendiga… Toolid on väga elegantsed, lihtsad, väga hea tisleritöö, väga filigraanne ja kaunis gooti ornament, lausa juveliirne, mis tekitab mõtte, et nad võivad olla ka Inglismaalt toodud. Ka seljatoe alumise osa palmett on osava skulptori lõigatud ja palju skulptuursem kui tavaliselt. Tooli esisari on kergelt kumer ja kõva polster on ühtlaselt tasane ja madal, mis näitab head polstrikultuuri… Ülaosa gootiline lõige on täismahagonist, samuti alumine palmett ja viimistletuna vineeritud pindadest veidi tumedam, mis teeb tooli eriti kauniks…
Hr. Vene nimekirjast: Ostetud Viljandi linnast härra Hanno Heinrichsonilt. Tool oli kuulunud tema vanaonule professor Thomsonile
Lühiannotatsioon (sisearhitekt Leila Pärtelpoja andmed): Biidermeier. Gooti ornamendiga variant. Tooli juurde kuulus suur seinapeegel (hr. Vene müüs selle). Legendi järgi tulnud Venemaalt opteerunud TÜ professoriga.