Mälestise nimi Tool (chippendale), 18.saj. keskpaik (puit, tekstiil)

Kunst, Materjal, Tekstiil, Puit, Objekt, Mööbel, Istemööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Leonhard Vene (härra Vene) kogusse kuuluv ajastule iseloomuliku kujundusega mööbliese 18. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1994.a.

Materjal: tekstiil, puit (kask), kullatis, peits.
Tehnika: nikerdatud, tislerit.
Autor, valmistamise koht: tundmatu mööbelsepp
Dateering: 18. sajandi keskpaik (umb. 1750)
Mõõtmed: kogukõrgus ca 93, 5 cm, laius max ca 53 cm, seljatoe laius max 48, 5 cm, istme kõrgus ca 42 cm, sügavus ca 42 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti kulunud, kohati tugev koikahjustus, praod, jalaotsad kõdunenud, istmepadja voodririie rebenenud, pealisriie puudub
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): nn. chippendale’i stiilis rokokooajastu tool, seljatoe ülaäär, mida keskel kaunistab nikerdrosett, sarnaneb vibukaarele, ka istmeraami esikontuur kaarjas, kabriooljalad madalreljeefse ehislõikega,
kõvapolstriga istmepadi lahtine; dekoor algselt kullatud.
Asub pikas toas.
Mõõdistatud ja kirjeldatud juunis 2000 (EKA sisearhitektuuri III kursuse üliõpilane Krista Thomson, juhendaja L. Pärtelpoeg): Tüüpiline chippendaletool vibukaarekujulise seljatoe ülaosaga, viljavihukujulise ažuurse, saetud puidust seljatoe keskosaga, mis läheb keeltapiga seljatoe paksendatud ülaosasse ja all tüüpilise inglise paksendusega tagasarje sisse. Paks ja lai istmeraam on nurkades tapitud jalapikenduse sisse… Jalad paigutatud diagonaalis raami alla ja kahele poole laiad jalapaksendused toetavad alt sama paksu istmeraami… Esijalg tugeva põlvega ja põlve peal on stiilne madalreljeefis 5-leheline barokkpalmett. Jalad ahenevad alla cabriole-jalaks: siledaks käpaks, mille all kunagi on olnud madal litter. Kuna tool on nii vana, on jalaotsad tugevasti kulunud…Tundub, et tool on mustaks peitsitud ja mõned detailid kullatud. Musta peitsi tuleb Eestis sageli ette, kuid mõned arvavad, et seda tehti alles klassitsismiajal.
Lühiannotatsioonist (sisearhitekt Leila Pärtelpoja andmed): Eesti rokokoo, 1750. Saalitool, inglise eeskujud (Chippendale’i stiil)
Hr. Vene nimekirjas: Tool lepapuust. Hepplewhite. Ostetud Rakverest hr. Ojametsa käest.