Mälestise nimi Raamatukapp pultsekretäriga (klassitsism), 18/19.saj. (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Mööbel, Mahumööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Leonhard Vene (härra Vene) kogusse kuuluv ajastule iseloomuliku kujundusega mööbliese 18. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1994.a.

Materjal: puit, puit (tamm), luu, vineer (mahagon).
Tehnika: intarsia, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: tundmatu mööbelsepp
Dateering: 18. sajandi II pool (lõpp)
Mõõtmed: kapiosa kõrgus 126 cm, laius max ca 115 cm, sügavus 28 cm. Puldiosa kõrgus ca 108 cm, laius 114, 5 cm, sügavus ca 51, 5 cm. Puldikaane laius ca 36 cm, liigendhinge pikkus ca 29 cm, intarsiamedaljon (ovaal) 11, 4 x 10, 3 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): määrdunud, kulunud, ääreliiste puudub ülanurkades, kapiosa küljel, puldi allservas. Kapiukse servaliistud lahti, luku paigutust muudetud. Kadunud kuus kapi ülemise riiuli ehiskaart ja kolm sahtlivaheseina, üks väike kapisahtel, arvatavasti ka keskmine pik
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): inglisepärane klassitsistlik intarsiadekooriga raamatukapp-pultsekretär,
arvatavasti on puldikapis olnud ka keskmine pikem sahtel.
Asub pikas toas.
Mõõdistatud ja kirjeldatud juunis 2001 (EKA sisearhitektuuri II kursuse üliõpilane Katrin Kalju, juhendaja L. Pärtelpoeg): Ülaosa kinnised uksed on intarsiadekooriga: ust raamib must-valge-must joon, mis nurkades sõlmub ruuduks, mille sees neljaleheline õierosett. Ukse keskosas on sümmeetriliselt valitud tüvimahagoni spoon. Rombikujulise lukuaugu ümbris mustast tammest, ainult ühel uksel lukk. Ülakapi nurgad 45?nurga all ja kaetud keeletaolise katteliistuga, mis on ukselehe küljes. Ustel lihtsad rauast šarniirhinged. Uste taga kolm lihtsat ümara esiservaga oksapuidust riiulit, kapi sisepinnad viimistlemata, teostuselt ootamatult robustsed… Puldikaane kattespoon koostatud samuti raamidega ja samuti kahevärvilise raamiva intariajoonega. Värvilise intarsialiistu küljes „ripub“ intarsiatehnikas lint koos medaljoniga, mille keskel valgest morsaluust lamav inimfiguur. See on olnud graveeritud, mis nüüd kustunud.. Intarsiamotiivi on täpsustatud nõelpõletusega. Avatuna ripub puldikaas rauast liigendvarrastel. Puldi sisekõrgus jagatud pooleks: üleval jagavad õhukesed püstivahed riiulipikkuse kaheksaks kirjavaheks, mille ülaservas on olnud dekoratiivsed saetud kaared. Alumine pikkus jagatud kolmeks, mõlemas servas kaks õhukest sahtlit… Puldikaanel karplukk alles. Puldi allosas kolm ülespoole kitseneva kõrgusega sahtlit, mille esitükid on krepitud lehtpuiduga… Valgest morsaluust siluett viitab seostele nn. Arhangelski tisleritega…
Lühiannotatsioonist (sisearhitekt Leila Pärtelpoja andmed): 1790, pultkapp, klassitsism, inglise eeskujud… Klassitsistlikud nurgad, intarsia ustel ja klapil, inglise sahtlid, tüüpiline inglise puldi sisejaotus. Väga kaunis ja stiilne intarsiajoon
Hr. Vene nimekirjast: Raamatukapp, mahagonipuust, klassitsistlik. Ostetud Rakvere rajoonist Haljala külanõukogust preili Alma Kirsilt. Kapp oli kuulunud Vihula mõisa omanikule härra Schubertile