Mälestise nimi Pultsekretär (rokokoo), Tallinna töö, 1740-1750 (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Mööbel, Mahumööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Leonhard Vene (härra Vene) kogusse kuuluv ajastule iseloomuliku kujundusega kunstiväärtuslik mööbliese 18. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1994.a.

Materjal: puit (kask), peits, raudplekk.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: tundmatu mööbelsepp
Dateering: 18. sajandi keskpaik
Mõõtmed: puldiosa kõrgus 84, 5 cm, laius 85 cm, sügavus ca 46 cm; kapiosa kõrgus ca 113 cm, laius (karniisita) 83 cm, sügavus (karniisita) 17, 5 cm, puldiklapi laius ca 40 cm, klapi tugilauad 44 x 8, 8 cm, puldi sisesahtli laius ca 17 cm, puldiriiuli max laius 21
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kulunud, määrdunud, rohkelt puidukadusid, eriti puldiosas ja kapiosa allservas, praod, koikahjustus, frontooni keskdetaili ots murdunud, puldiklapi serv murdunud (irdunud serv koos kahe hingega sahtlis lahtiselt), mõlemad tugilauad otsast katki. Ukse kahe
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): rokokoostiilis pultsekretär, mille kapiosa tipneb voluutja, nn. luigekael-frontooniga, puldil kolm suurt eri kõrgusega sahtlit, küljelaudadele toetuv kirjutusklapp ja kuus kauni assümmeetrilise kurvatuuriga sisesahtlit,vahatatud,tinatatud raudplekk.
Kaks maalinguga puittahvlit lahtiselt, mõlemal mustal foonil ornamentaalne kujutis risti ja kibuvitsaokstega.
Asub pikas toas
Mõõdistatud ja kirjeldatud juunis 2001 (EKA sisearhitektuuri II kursuse üliõpilane Irma Virve, juhendaja L. Pärtelpoeg): Kaheosalise kapi allosas kolm eri kõrgusega sahtlit – ülemise sahtli kõrval väljatõmmatavad lauad, millele toetub kirjutusklapp. Alumiste suurte sahtlite esitükid lihtsas mantelkonstruktsioonis. Käepidemed ja lukusildid (rokaimotiivid, täksitud fooniga) on rauast ja olnud tinutatud. Kogu detail kinnitatud nelja tinutatud sepanaelaga… Plastiliselt ja kaunilt on valmistatud kuus väikest sisesahtlit. Sekretäri ülemine osa suletavate raamustega. Ukseraami servad järgivad voolavat rokokoojoont, on pehmendatud ja vahelduvad nurkades ja keskel olevate rokaidega… Uksed liiguvad munajatel pronksist šarniirhingedel. Vasakul uksel olnud üleval ja all riivid, lukusildist kahed jäljed. Ülemise kapi sees kolm kinnist riiulit, alumise riiuli all kaks õhukest viimistlemata sahtlit, raudrõngastest käepidemetega. Mõlema küljeseina keskmise riiuli kohale on kinnitatud maalinguga puittahvlid (hilisemad): mustal põhjal rist, mida ümbritsevad kibuvitsaoksad…
Lühiannotatsioonist (sisearhitekt Leila Pärtelpoja andmed): 18. sajandi keskpaik. inglise eeskujudel, valmistatud Tallinnas. Pähkliks peitsitud kodumaine täispuit – kask…
Hr. Vene nimekirjast: Ostetud Tallinnast Oleviste kiriku organisti Weirichi tütre käest, kelle perekonnas see kapp kogu aeg on olnud.