Mälestise nimi Nõudekapp, 18.saj. I pool (puit, metall)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Mööbel, Mahumööbel.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Leonhard Vene (härra Vene) kogusse kuuluv ajastule iseloomuliku kujundusega mööbliese 18. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1994.a.

Materjal: messing, puit, metall, vineer (pähkel).
Tehnika: nikerdatud, perforeeritud, tisleritöö, valatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu mööbelsepp
Dateering: 18. sajandi I pool
Mõõtmed: kogukõrgus 246 cm (sokkel ca 86 cm, kapiosa 126 cm, frontoon ca 34), laius max 150 cm (kapiosa laius 142 cm), sügavus max 60 cm (kapiosa sügavus 55 cm)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): veidi kulunud, mõned praod ja puidukaod, kriimustatud, kapiosa allservaliist puudub mõlemal küljel, puudub ülakarniisi vasak esinurk ja kapiukse liistu ülaots, messingosad oksüdeerunud, puudub kaks lukusilti
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): barokne inglise eeskujudel kaheosaline nõudekapp: allosas neli ülespoole väheneva kõrgusega (inglise) sahtlit ja väljatõmmatav lauaplaat. Kapiosa tipneb nikerdatud voluutja nn. luigekaelfrontooniga
kapi lukusildid valgest metallist, perforeeritud, sahtlid lukustatavad, kahe messingvalu käepidemega, väljatõmmataval lauaplaadil kaks nuppkäepidet.
Asub pikas toas.
Mõõdistatud ja kirjeldatud juunis 2001 (EKA sisearhitektuuri II kursuse üliõpilane Timo Villak, juhendaja L. Pärtelpoeg): Kapi alaosa nelja ülespoole väheneva kõrgusega sahtliga ja väljatõmmatava plaadiga. Sahtlite esitükid on krepitud kõigist neljast servast täispuit-pähkliga. Kreppliist moodustab sahtlile 4 mm paksuse ümardunud raami… See on võte, mis harva esineb… Kapi ülaosa kahe kinnise uksega (võtit ei ole). Uued raamistused, mis ustele stiftidega kinnitatud, võivad olla hilisemad… Ka on ülaosa välispind tumedam, so. hilisema viimistlusega. Ülaosa kroonib läbisaetud voluutfrontoon, voluudi otsad kaunistatud nikerdlehestikuga. Ülaosas kolm riiulit, milledest ülemine süvasisselõigetega (hr. Vene: hõbelusikatele).