Mälestise nimi Kroonlühter, 18.saj. (vask)

Menetleja: Vallasmälestiste ja muuseumikogude inspektor, Kadri Tael

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 1241

Tehnika: kullatud, trugitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Ed.Drossi ettevõte, Tartu
Dateering: 19/20. saj.
Mõõtmed: Ø max 150 cm, alumise haara kõrgus ca 38 cm, alumise konsoolhaara ulatus ca 40 cm, haruhaara
diagonaalpikkus ca 23 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ehkki annetustekstita, kuid siiski suure tõenäosusega 1903. aastal omandatud, valatud haarade ja messingist trugitud balustertüvise ning nõgusate profileeritud rasvataldrikutega kolmerealine kullatud kroonlühter 36 tulele: alumises reas 6 haara, igaüks 4 tulele, teises ja kolmandas reas kummaski 6 ühetulelist haara. Sarnast tüüpi Eestis valmistatud kroonlühtrid 19. sajandi lõpupoolest – 20. sajandi alguskümnendist on meie kirikutes enimlevinud, kuid nii rikkalik tulede arv on maakirikutes suhteliselt harv. Haarad põhiplaanilt lapikud. Kinnitus tüvisetaldrikule sõrmtapiga. Alumise rea kolmekordse S tähe kujulise konsoolhaara lõpetab püstise varrega valguspesa, mille all, haarapainde välisküljel omakorda haarataldrik, kuhu lehvikuna kinnituvad kolm S-kujulist haruhaara. Tüvise tipus iluhaarade rida (6 kellukja õiega lõppevat S-kujulist haara). All lõppeb tüvis muna ja treitud balusternupuga.
Kroonlühter on seadistatud elektrile, juhtmed haarade külge peene nööriga kinni seotud.
Asjatundmatuse tõttu on haaradelt kullatis maha nühitud (puhastuspasta jälgi näha!), mistõttu metall on oksüdeerumise vastu kaitsetu. Puhastuspasta jäägid soodustavad oksüdeerumist. Tüvisel on kullatis säilinud.