Mälestise nimi Tornikell, J.Meyer, 1674 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Kell, Tornikell.

Materjal: pronks, malm.
Autor, valmistamise koht: J. Meyer, Stockholm
Dateering: 1674.a.
Mõõtmed: h 80 cm, ø 77 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Ühel küljel: SAMMA KLOCKA HAFVER KONGL MAY SAMPT SVERIGES RYKES RADH OCH PRAESIDENT VTHIDHET KONGL. SERGZ SOLLEGIO HOCHVAL BORNE HERERICK FLEMING FRIHERRE TIL LAYS HERRE TIL FYTVNA ECKEBY RYKESTEEN STROMSNAS SVEDHIE OCH DICKALA LÄTHIT OMGWTA OCH TIL STORRE VICHT FÖRBÄTTRAT ANNO CHRISTI 1673
Teisel küljel: TILL GVD HELGA NAMPNS AHRA SAMPT LAYS KYRKA OCH DHES FORSAMBLING TIL HEDHER NYTTA OCH PRYDNAT HAFVER FORDOM OFVERSTEN KRIG . RADET OCH GENERAL GOVERNEUREN ÖFVEN INGERMANLAND HÖGHVAL BORNE HERRE HER HINDRICK FLEMINGH HERRE TIL LAIS LACHTIS JAGERNAS SAMPT ISENHOF TELLES TAGEH VADDIMASID DENNE KLOCKA TILL LAIS KYRCKIA FÖRHÄHRAT ANNO CHRISTI 1673.
vapi kilbil:Ülaservas: SOLI DEO GLORIA ANNO 1674
Allservas: GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX
HOLMIA FYNDERAT JOHAN MEYER
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kell on muinsuskaitse all oma unikaalsuse tõttu. Tornikella ülemises ja alumises osas paiknevad taimornamendi vööd. Ehisvööde vahele ja kahele küljele on valatud tekstid.
Teksti kohal on annetaja Fleming´i vapp. Kilbil on neli välja, millest kahel diagonaalsel on äratuntav tagajalgadele tõusnud lõvikutsikas.
Teksti kohal paikneva vapi kilbil on kolm horisontaalset vööti.
Kirjelduse koostas Külli Endrikson.