Mälestise nimi Ikoon "Püha Paraskeva" kappraamistuses, 19/20.saj. (õli, puit)
Mälestise vana number 10 III 10 k-7

Seisund: varastatud detail
Kasutuses: Jah

Inspekteeritud koos Sille Raidvere ja Sille Sombriga. Seisukord rahuldav. Kõige ülemisest ehisribast on detaile puudu, samuti on see kinnitusest lahti. Kaitsealune ikoon varastati 1990. aastal, raamistuses on teine ikoon.

Menetleja: Kunstipärandi nõunik, Grete Nilp

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Ikoon, Sakraalmaal.

Ikoon on näidiseks vene õigeusu ikoonimaalis viimastel sajanditel levinud maalistiilist.

Mälestise ajalugu

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud 1987. a. Ikoon varastati 28/29. 05. 1990, kappraamistus jäi alles.

Materjal: õli, puit.
Dateering: 19/20 saj.
Mõõtmed: vm. 35 x 30 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kappraamistuses
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Paraskeva Pjatnitsa on naismärter, kes elas legendi kohaselt II sajandil keiser Antonius Piuse aegses Roomas. Selle naismärtri juures on iseloomulik tema võrdkujulisus – ta sümboliseerib kõiki naismärtreid. Nimi “Paraskeva” tähendab kreeka k. “ettevalmistuspäeva”, “reedet”, viidates sellega Suurele Reedele, mil Kristus risti löödi. Lisanimi “Pjatnitsa” tähendab vene k. sedasama. Keskaegsel Venemaal, eriti 14. saj. Novgorodis oli Paraskeva hinnatud kui kodutööde ja nende eest vastutavate naiste kaitsepühak, aga ka reedese päeva kui kauplemise ja kohtupidamise päeva nimipühak. Käesoleval ikoonil hoiab pühak paremas käes tõstetud õlipuuoksa kui võidu sümbolit - Paraskeva küll hukati evangeeliumi kuulutamise eest, kuid väidetavalt pöördus keiser ise hiljem ristiusku. Vasakus käes hoiab naismärter tavaliselt rulli keeratud paberit usutunnistusega viitena asjaolule, et ta püsis usus lõpuni kindel.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane